Cadmus fordítás Cadmus

Orosz vállalkozó pénzelhette a dzsihadistákat

2017. 02. 16.

Egy moszkvai bíróság elrendelte az egyik helyi cég kereskedelmi igazgatójának előzetes letartóztatását az Iszlám Állam dzsihadista szervezet anyagi támogatásának vádjával.

A bíróság a nyomozószervek kérésére helyezte előzetes letartóztatásba március 27-ig Samil Nurmagomedovot. A büntetőeljárás január közepén kezdődött. Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a dagesztáni születésű Nurmagomedov anyagi segítséget nyújtott különféle fegyveres csoportok tagjainak, hogy eljussanak Törökországba, majd onnan Szíriába, hogy harcoljanak az IÁ oldalán.

Nurmagomedov ellen február 1-jén emeltek vádat. A vizsgálathoz közel álló forrás szerint nem ismerte el bűnösségét, de kész együttműködni a nyomozószervekkel. A védelem szerint Samil Nurmagomedov nem pénzelt terroristákat, hanem haza akarta juttatni testvérét, Marat Nurmagomedovot, aki 2013-ban utazott Szíriába.

Marat jelenleg Ukrajnában tartózkodik, és kész hazatérni, de “nem tudja, hogyan fognak bánni vele a hatóságok” – jegyezte meg a védő. Samil Nurmagomedov a kereskedelmi igazgatója a Moszkva melletti Krasznogorszkban található Exposztroj cégnek, amely kiállítási standokat gyárt és forgalmaz.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a volt Szovjetunió területéről legalább 7000 ember csatlakozott iraki és szíriai dzsihadista csoportokhoz, így az Iszlám Államhoz is. Többségük az Oroszországhoz tartozó – jelentős arányban iszlám vallásúak lakta – észak-kaukázusi köztársaságokból származik.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑