Oroszország csapatokat telepített a szíriai hadsereg és a török hadsereg közé

Oroszország csapatokat telepített Északkelet-Szíriába az előrenyomuló szíriai hadsereg, illetve a török hadsereg és szövetségesei közé, hogy egyrészt kitöltse az amerikai kontingens távozása miatt keletkezett űrt, s elejét vegye Ankara és Damaszkusz fegyveres összecsapásának.

A Ria Novosztyi hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva közölte: az orosz katonai rendőrség alakulatai járőröznek a szíriai és a török hadseregek között. A közlés szerint a szíriai hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta Manbídzs városát. Az Interfax orosz hírügynökség úgy tudja, az orosz erők a török hadsereggel egyeztetik járőrtevékenységüket.

Az orosz védelmi tárca kedden közölte, hogy az amerikai csapatok az iraki határ irányában elhagyták két, Dadat és Umm-Mial közelében található szíriai bázisukat Manbídzs térségében. A támaszpontokra időközben a szíriai hadsereg vonult be.

A SANA szíriai hírügynökség közölte: az amerikai csapatok elhagyták a Haszeke tartományban található Tell-Bejdar település határában lévő bázisukat is.

Donald Trump amerikai elnök parancsot adott az arab ország északi részén levő mintegy ezer főnyi amerikai haderőnek az ország elhagyására.

Az amerikai intézkedés lényegében sorsára hagyta az Egyesült Államok addigi szövetségesét, az északkelet-szíriai kurdokat, és megnyitotta Törökország előtt az utat az ellenük indított katonai beavatkozás előtt.

A pártfogó nélkül maradt kurdok  Damaszkuszi kormányhoz fordultak támogatásért. A köztük létrejött egyezség értelmében a szír csapatok bevonultak a Haszaka tartománybeli Tell-Tamír, a Rakka tartománybeli Tabaka és az Aleppó tartománybeli Manbedzs városba, hogy megvédjek ezeket a török hadműveletektől.

Alekszandr Lavrentyjev, az orosz elnök szíriai különmegbízottja újságíróknak nyilatkozva kedden Abu Dzabiban azt hangoztatta, hogy Oroszország nem hagyja valódi összeütközés kialakulását Szíria és Törökország között, mert abban – mint mondta – senki sem érdekelt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑