Cadmus fordítás Cadmus

Oroszország támogatja Irak területi egységének megtartását

2017. 10. 05.

Az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott egy közleményt, melyben egyértelművé tette állásfoglalását az iraki Kurdisztán által szervezett függetlenségi referendummal kapcsolatban.

Oroszország támogatja Irak területi integritását – áll az orosz külügyminisztérium által, az iraki Kurdisztánban tartott függetlenségi referendum után kiadott közleményben. Moszkva felszólította a bagdadi és erbili kormányt, hogy a nézeteltéréseiket szigorúan békés eszközökkel rendezzék.

“Az iraki Kurdisztánban tartott referendum kapcsán az orosz fél lényegesnek tartja, hogy elkerüljenek mindent, ami a Közel-Kelet helyzetét destabilizálhatja. Irak és más közel-keleti országok szuverenitása, egysége és területi integritása iránti támogatásunk változatlan. Hiszünk abban, hogy Irak szövetségi hatóságai és a Kurd Autonóm Régió közti vitás kérdések megoldhatóak konstruktív és tiszteleten alapuló párbeszéd által, melynek célja az egyetlen iraki államon belüli együttélés kölcsönösen elfogadható módjának kialakítása” – áll a közleményben.

Hétfőn függetlenségi referendumot tartottak az iraki Kurdisztán autonóm régióban, valamint a vitatott hovatartozású területeken, melyeket hivatalosan Bagdad irányít, de a gyakorlatban a kurd hatóságok tartják ellenőrzés alatt.

A szavazatok 9 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazók több mint 93 százaléka támogatta a régió függetlenségét. Az iraki hatóságok álláspontja szerint a referendum nem legitim, emiatt nem szándékoznak tárgyalásokat tartani Kurdisztán hatóságaival a referendum eredményeivel kapcsolatban.

Orientalista.hu – Hidfo.ru

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑