Oroszország támogatja Irak területi egységének megtartását

Az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott egy közleményt, melyben egyértelművé tette állásfoglalását az iraki Kurdisztán által szervezett függetlenségi referendummal kapcsolatban.

Oroszország támogatja Irak területi integritását – áll az orosz külügyminisztérium által, az iraki Kurdisztánban tartott függetlenségi referendum után kiadott közleményben. Moszkva felszólította a bagdadi és erbili kormányt, hogy a nézeteltéréseiket szigorúan békés eszközökkel rendezzék.

“Az iraki Kurdisztánban tartott referendum kapcsán az orosz fél lényegesnek tartja, hogy elkerüljenek mindent, ami a Közel-Kelet helyzetét destabilizálhatja. Irak és más közel-keleti országok szuverenitása, egysége és területi integritása iránti támogatásunk változatlan. Hiszünk abban, hogy Irak szövetségi hatóságai és a Kurd Autonóm Régió közti vitás kérdések megoldhatóak konstruktív és tiszteleten alapuló párbeszéd által, melynek célja az egyetlen iraki államon belüli együttélés kölcsönösen elfogadható módjának kialakítása” – áll a közleményben.

Hétfőn függetlenségi referendumot tartottak az iraki Kurdisztán autonóm régióban, valamint a vitatott hovatartozású területeken, melyeket hivatalosan Bagdad irányít, de a gyakorlatban a kurd hatóságok tartják ellenőrzés alatt.

A szavazatok 9 százalékos feldolgozottsága alapján a szavazók több mint 93 százaléka támogatta a régió függetlenségét. Az iraki hatóságok álláspontja szerint a referendum nem legitim, emiatt nem szándékoznak tárgyalásokat tartani Kurdisztán hatóságaival a referendum eredményeivel kapcsolatban.

Orientalista.hu – Hidfo.ru

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑