Cadmus fordítás Cadmus

Összeomlás szélén a Gázai övezet, tűzszünetre van szükség

2024. 02. 14.

A palesztin Gázai övezet az összeomlás szélén áll, ezért mielőbbi tűzszünetre van szükség – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán Berlinben, az övezetben található Rafah elleni szárazföldi műveletek leállítására szólítva fel Izraelt.

Baerbock szerint így részben megelőzhető lenne, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly októberi izraeli terrortámadása óta – az izraeli megtorló hadműveletek miatt – Rafahba menekült mintegy 1,3 millió palesztin civil helyzete tovább romoljon.

A miniszter szerdán Izraelbe utazott. Előző nap Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert fogadta Berlinben, és találkozójuk után kijelentette, hogy a Gázai övezetben “több humanitárius segélyre és tűzszünetre van szükség”. Felszólította egyúttal Izraelt, hogy tegyen eleget nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeinek, és a rafahi katonai műveletek előtt nyisson biztonságos folyósokat a civil lakosság védelme érdekében.

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Baerbock izraeli tárgyalásain a humanitárius tűzszünethez vezető politikai útról is szó lesz, amely “lehetőséget teremtene további túszok szabadon bocsátására és a fenntartható tűzszünetről szóló tárgyalások megkezdésére” – mondta.

Baerbock ötödik alkalommal tesz látogatást Izraelben a Hamász októberi támadása óta. A tervek szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Jichák Hercog államfővel és az ellenzék részéről Jaír Lapiddal is.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 28 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑