Cadmus fordítás Cadmus

Pakisztáni belügyminiszter: bármi történjék, február 8-án lesznek a választások

2024. 02. 01.

Bármi történjék is, február 8-án megtartják a választásokat Pakisztánban – jelentette be Gohar Edzsaz pakisztáni belügyminiszter a nyugati területeken zajló összecsapásokra reagálva a választási bizottság által összehívott csütörtöki ülésen.

A testület csütörtökön összehívta az ország legmagasabb rangú biztonsági tisztviselőit a Haibar-Pahtunhva és Beludzsisztán tartományban zajló összecsapások megvitatására. A gyűlést egy afgán határ menti törzsi kerület képviselőjelöltjének meggyilkolása után hívták össze.
“Semmi kétség nem férhet hozzá, hogy február 8-án választások lesznek” – mondta Edzsaz.

A pakisztáni vezetés egyszerre két fronton küzd a lázadókkal: az ország északnyugati területén található Haibar-Pahtunhva tartományban iszlamista csoportokkal, a délnyugati területeken pedig a törzsi nacionalista beludzs csoportokkal harcol.

Szerdán Haibar-Pahtunhvában agyonlőttek egy képviselőjelöltet, ugyanezen a napon Beludzsisztánban egy politikai vezetővel végeztek pártja választási irodájában.

Kedden robbantásos támadásban négy ember halt meg egy választási nagygyűlést követően szintén Beludzsisztánban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Hétfőn a beludzs fegyveresek összehangolt támadást indítottak egy beludzsisztáni város ellen, az összecsapás több óráig tartott, a harcokban 15 ember meghalt.

Az amerikai külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a támadások miatt, amelyek a választási folyamatokra is hatással lehetnek.
A pakisztáni szenátus korábban elfogadott, nem kötelező érvényű határozata értelmében biztonsági okokra hivatkozva lehet kezdeményezni a választások elhalasztását.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑