Cadmus fordítás Cadmus

Párizs aggódik az Iránban bebörtönzött értelmiségiek miatt

Jean-Yves Le Drian  francia külügyminiszter kijelentette, hogy aggódik az Iránban bebörtönzött ügyvédnő, Naszrín Szotudeh sorsa miatt. Emellett követelte Fariba Adelkhah francia-iráni kutató szabadon bocsátását.

Bizonyos országok, köztük Irán, úgy gondolják, hogy az akadémiai szabadságjogokat, a kutatás, az oktatás, a publikálás szabadságát túszejtéshez hasonlító módszerekkel kell korlátozni – mondta a francia külügyminiszter.

A kutatót – aki a síita vallás és a forradalom utáni Irán történetének szakértője – 2019. június 5-én fogták el Teheránban. 2020 májusában öt év börtönre ítélték az iráni nemzetbiztonság elleni összeesküvés vádjával. A tudós az iszlám köztársaság politikai rendszere elleni propaganda terjesztése miatt korábban egy évet kapott. Adelkhah 2020. október 3-án elhagyhatta a börtönt, és azóta házi őrizetben van.

Szotudeht 2018-ban államellenes propaganda miatt 33 év börtönbüntetésre és 148 korbácsütésre ítélték. Büntetéséből legalább tizenkét évet kell letöltenie. Azért került rács mögé, mert olyan nőket védett, akik a fejkendő kötelező viselése ellen tüntettek.

Az ügyvédnő az elmúlt időszakban egészségügyi okok miatt kétszer is elhagyhatta a börtönt: november 7-e és december 2-a, valamint január 8-a és 20-a között. Első kimenője alatt elkapta a koronavírust.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑