Cadmus fordítás Cadmus

Párizs: Kevéssé hihető, hogy a szaúd-arábiai támadásnak a jemeni húszik az elkövetői

Meglehetősen kevéssé hihető, hogy a szaúd-arábiai olajlétesítmények elleni támadásnak a jemeni húszik lennének az elkövetői – jelentette ki csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter.

A politikus a CNews francia hírcsatornának nyilatkozott. Hangoztatta, hogy ugyan a húszik jelentkeztek elkövetőként, de mivel nemzetközi vizsgálat indult az ügyben, várják annak eredményeit.

A húszik szombaton bejelentették, hogy ők állnak a szaúd-arábiai Abakaikban lévő olajipari, a világ legnagyobb olajfinomító létesítménye, valamint a Huraisz kormányzóságban lévő olajmező elleni támadás mögött.

A csapás miatt naponta 5,7 millió hordónyival csökkent az olajkitermelés, ami 6 százaléka a világon kitermelt kőolaj mennyiségének.

Franciaország csütörtökön azt is bejelentette, hogy hét szakértőt küldött Szaúd-Arábiába a történtek kivizsgálására.

Szaúd-Arábia Iránt teszi felelőssé a történtekért. A hírügynökségek idézték a Szaúd-Arábiában tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, aki szerdán úgy vélekedett, ez iráni háborús cselekmény volt.

Jean-Yves Le Drian szerint ugyan a jemeni húszik számos katonai fegyvert, drónokat, még rakétákat is bevetettek, kétséges, hogy képesek lennének egy ilyen művelet sikeres végrehajtására.

A párizsi diplomácia vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy közel esik a támadás időpontja és az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának szeptember 24-i megnyitója, amely akár helyszíne is lehetett volna New Yorkban egy történelmi találkozónak Donald Trump amerikai és Hassan Rouhani iráni elnök között.

Jean-Yves Le Drian azt sugallta, hogy a szaúdi olajlétesítmények elleni agresszió elkövetői pontosan azért választották a mostani időpontot, hogy megtorpedózzák ezt a találkozót.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑