Cadmus fordítás Cadmus

Párizs támogatja a párbeszédet a Közel-Keleten

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter “alapos és bizalmas” tárgyalásokat folytatott Barham Száleh iraki elnökkel csütörtökön késő este – jelentette be a francia diplomácia vezetője személyes Twitter-oldalán, hozzátéve, hogy a beszélgetés során megerősítette Párizs támogatását a közel-keleti térségben zajló párbeszéd iránt.

“Az augusztus 28-i bagdadi értekezletet és a szeptember 21-i New York-i miniszteri találkozót követően ismét megerősítettem Franciaország támogatását Irak és a térségbeli párbeszéd irányába” – írta Le Drian péntek reggel, további részletek ismertetése nélkül.

Irak egyrészt az Irán és az Egyesült Államok közötti, másrészt az Izrael és a Perzsa(Arab)-öböl menti arab országok közötti versengés terepévé vált, ahol megtámadták az amerikai katonai csapatokat, illetve merényleteket követtek el iráni és iraki félkatonai szervezetek vezetői ellen.

Irán és az Öböl menti arab államok tisztségviselői augusztus 28-án találkoztak Bagdadban egy regionális csúcstalálkozó margóján, amivel kapcsolatban Irak reményét fejezte ki, hogy bátorítani fogja a szomszédos országokat, hogy tárgyalásokat folytassanak egymással, ahelyett, hogy a kétoldalú vitás ügyeiket Irak területén “oldanák meg”.

Ezekre a találkozókra hónapokkal azt követően került sor, hogy a térség két nagy ellenlábasa, Irán és Szaúd-Arábia folytatta a közvetlen tárgyalásokat egymással Irakban, amik ugyan nem értek el áttörést, de segítettek enyhíteni a növekvő feszültséget a Közel-Keleten.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑