Cadmus

Párizs: új politikai tér nyílik Franciaország és Ruanda között

“Új politikai teret nyit a közös jövő felé vezető úton” a Franciaországnak az 1994-es ruandai népirtásban való felelősségéről készített ruandai jelentés, amelynek alapján Kigali kizárta Párizs bűnrészességét – áll a francia elnöki hivatal hétfői közleményében.

Franciaország örömét fejezte ki amiatt is, hogy a ruandai hatóságok kizárják a jogi lépéseket, amit Vicent Biruta ruandai külügyminiszter közölt a Le Monde című francia napilapnak adott interjújában – hangsúlyozta az Élysée-palota, azaz a francia köztársasági elnöki hivatal.

A Kigali által egy amerikai ügyvédi irodánál megrendelt, úgynevezett Muse-jelentés rámutat, hogy “Franciaország lehetővé tette a népirtást, amelyet előre lehetett látni”, de “úgy gondolom, hogy Franciaország nem vett részt a népirtás megtervezésében, és a franciák nem vettek részt a mészárlásokban és a túlkapásokban” – jelentette ki a ruandai miniszter. Egyben biztosított arról, hogy “a ruandai kormány nem viszi a kérdést bíróság elé”.

A ruandai diplomácia vezetője úgy vélte, hogy a jelentés megjelenése, amelyet a francia történészbizottságé után pár héttel tettek közzé, “hozzájárul Franciaország és Ruanda megbékéléséhez”. A francia történészek korábban arra jutottak, hogy “súlyos és nyomasztó” felelőssége van Párizsnak a tragédiában.

A Ruanda által 2017-ben a Levy Firestone Muse amerikai ügyvédi irodánál megrendelt, 600 oldalas jelentés szerint Franciaország “nélkülözhetetlen kollaboránsa” volt a hutu rezsimnek, amely körülbelül három hónap alatt az ENSZ adatai szerint több mint 800 ezer – túlnyomó többségükben a tuszi kisebbséghez tartozó – ember szervezett lemészárlását vezényelte le.

A Muse-jelentés ugyanakkor elvetette azt az elgondolást, hogy Párizs “vak” lett volna a készülő népirtással szemben, amire az Emmanuel Macron francia elnök által felállított, Vincent Duclert történész vezette bizottság következtetett. A Duclert-jelentés kiemelte Francois Mitterrand akkori szocialista államfő és vezérkari főnöke felelősségét abban, hogy annak idején folyamatosan figyelmen kívül hagyták a népirtás kirobbanásának veszélyére intő jeleket.

“Bár ez a két jelentés nem egyforma következtésekre jutott, megvan bennük a dolgok megváltoztatásához és egy új politikai tér megnyitásához szükséges közös pont” – olvasható a francia elnöki hivatal hétfői reagálásában.

Franciaország május 18-án fogadja Paul Kagame ruandai államfőt az afrikai gazdaságok finanszírozásáról tartandó csúcsértekezlet alkalmából – közölte a hivatal, amely szerint Emmanuel Macron még idén Ruandába kíván látogatni.
A két állam kapcsolatai enyhültek ugyan Macron 2017-es hivatalba lépése óta, azonban Franciaország ruandai szerepe több mint 25 év óta igen kényes téma, heves viták tárgya kutatók, egyetemi tanárok és politikusok között is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑