Cadmus fordítás Cadmus

Polgárháborútól óvott Libanon korábbi miniszterelnöke

2020. 01. 23.

Polgárháborús veszélyre figyelmeztetett csütörtökön Szaad Haríri, Libanon októberben lemondott miniszterelnöke – derül ki az LBCI helyi televíziós csatorna tudósításából.

A politikus az arab országban október óta zajló tüntetésekkel kapcsolatban azt mondta, azok legnagyobb jelentősége, hogy egyesítette a különböző vallási hátterű embereket. „

Ez a történelmi eredmény nyomásgyakorló eszközt jelent a politikai pártokra és vezetőkre, óvnunk kell attól, hogy polgárháborúvá alakuljon” – jelentette ki Haríri, aki egyúttal azonban azt is leszögezte: az erőszak alkalmazását továbbra is elfogadhatatlannak tartja.

Az embereknek joguk van kifejezni a véleményüket, ám csakis békés úton – tette hozzá.

Ugyanekkor Ján Kubis, az ENSZ libanoni koordinátora Twitteren arra figyelmeztetett, hogy az erőszak, amelyet néhány tüntető alkalmazott a bejrúti megmozdulások során, vélhetően politikailag motivált, s a célja az ország stabilitásának az aláásása, valamint a vallásközi viszály felszítása.

A közel-keleti országban október közepén robbantak ki erőszakos tüntetések a korrupció és a tervezett adóemelések ellen tiltakozásul. A kialakult politikai válság hatására mondott le Haríri is, és mintegy háromhónapnyi belső feszültség után, kedden megalakult a húszfős új kabinet, amelyet a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb vezet, és túlnyomó részben szakértőkből áll.

Diáb ígérete ellenére, miszerint kabinetjével azon fog munkálkodni, hogy visszanyerje a közbizalmat, szerdán újabb erőszakos összecsapások törtek ki a fővárosban. A tiltakozók kövekkel, Molotov-koktélokkal és petárdákkal dobálták a parlament közelében a rohamrendőröket, ez utóbbiak könnygázzal oszlatták fel a tömeget. A tüntetők azt hangoztatták, hogy a kormány tagjai a Hezbollah és Michel Aun elnök bábjai.

A polgárháború (1975-1990) vége óta legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonra a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomást gyakorol, hogy vezessen be megszorító intézkedéseket a szervezet pénzügyi támogatásáért cserébe. A közel-keleti ország államadósságának aránya az egyik legnagyobb a világon, a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 150 százalékának felel meg.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑