Cadmus fordítás Cadmus

Politikai vezetők világszerte elítélték a terrortámadást

2020. 11. 04.

Európai és közel-keleti politikai vezetők egységesen elítélték a hétfő esti bécsi terrortámadást, és szolidaritásukat fejezték ki Ausztria lakosságával és kormányával.

“Izrael elítéli a bécsi brutális támadást, és teljes mértékben szolidáris Ausztriával. A civilizált embereknek szerte a világon egyesülniük kell, hogy legyőzzék az újjáéledő iszlám terrorizmus barbárságát” – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a terrortámadás hírére.

“A bécsi terrortámadás további bizonyíték arra, hogy határozottan és eltökélten folytatni kell a terrorizmus elleni harcot, bárhol üti is fel a fejét. Ma reggeli gondolataink az osztrák népről és a bécsi zsidó közösségről szólnak” – nyilatkozott Beni Ganz védelmi miniszter.

A gyűlölet nem töri meg társadalmainkat” – fogalmazott a spanyol miniszterelnök a Twitter-oldalán. Pedro Sánchez egy újabb értelmetlen támadásnak nevezte a bécsi merényletet, és hangsúlyozta: Európa szilárd marad a terrorizmussal szemben.

“Ezeknek a tetteknek nincs helyük Európában” – írta reagálásában a spanyol külügyminisztérium, leszögezve: Spanyolország határozottan elítéli a támadást, és együtt érez az osztrák néppel.
Klaus Iohannis román elnök határozottan elítélte a terrortámadást, és Románia szolidaritásáról biztosította Ausztriát. “Rettenetes hírek érkeztek Bécsből. Határozottan elítélem a borzalmas tettet, részvétemet fejezem ki az áldozatok családjainak és hozzájuk közel álló személyeknek. Románia szolidáris Ausztriával” – közölte az elnök egy közösségi oldalon tett bejegyzésében.

“A lengyelek szolidárisak az osztrákokkal, együtt éreznek az áldozatok családtagjaival, és határozottan elutasítják a fanatizmus és a gyűlölet okozta gyáva, erőszakos tetteket” – írta Andrzej Duda lengyel államfő az Alexander van der Bellen osztrák elnöknek címzett levelében. “Lengyelország mindig határozottan ellenezni fogja a terrorizmus és az erőszak minden megnyilvánulását, és kiáll mindazok mellett, akik hasonló értékeket vallva védeni akarják civilizációnk kulturális vívmányait” – szögezte le levelében Andrzej Duda.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő Twitter-oldalán a leghatározottabban elítélte a “szörnyű támadást”, szolidaritását és részvétét fejezte ki az osztrák néppel és az áldozatok hozzátartozóval. “Horvátország önök mellett áll ezekben a nehéz percekben” – fogalmazott.

“Franciaország után Ausztria. Ki lesz a következő?” – írta Janez Jansa szlovén kormányfő közösségi oldalán. Senki sem védtelen az európai terrorfenyegetettség ellen. Zéró tolerancia és teljes szolidaritás Ausztriával – húzta alá.
Matej Tonin szlovén védelmi miniszter szerint szomorú nap volt ez Európa, és tragikus nap Ausztria számára. A szlovén külügyminisztérium Twitter-oldalán megdöbbenésének adott hangot a Bécsben történt események kapcsán. “Egységeseknek kell maradnunk, és soha nem engedhetünk a terrornak” – közölte a tárca, együttérzését fejezve ki az osztrák társadalomnak, a terrortámadás sérültjeinek és az áldozatok családtagjainak.

Irán is elítélte a bécsi terrortámadást, és részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. “Ez a támadás is alátámasztja, hogy a terrorizmus és a szélsőségesség nem ismer határokat, és elítélendők, bármi áll a hátterükben” – jelentette ki Szaíd Hatibzadeh, a teheráni külügyminisztérium szóvivője, akit az ISNA hírügynökség idézett. Hozzátette azonban, hogy Teherán szerint akkor lehet vége a terrortámadások sorozatának Nyugaton, ha az iszlámellenességnek is vége lesz ott.

Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszter elítélte a támadást, mindazonáltal nem nyilatkozott a benne részt vevő észak-macedón állampolgár szerepével kapcsolatban.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: “elborzasztják az Afganisztánban és

Ausztriában történt terrortámadások. Hétfőn terrortámadást hajtottak végre az afgán főváros, Kabul egyeteme ellen, a támadásban legalább 35-en vesztették életüket, mintegy 50-en sebesültek meg. A támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta a felelősséget.

António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében elítélte a támadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kedden szolidaritását fejezte ki az osztrák néppel, és úgy fogalmazott: “Európa továbbra is egységes marad a terrorral szemben”.
A török külügyminisztérium közleményében elítélte a támadást, részvétét nyilvánította ki az elhunytak családtagjainak, és mihamarabbi felépülést kívánt a sebesülteknek.

Egyiptom legfőbb vallási intézménye, az al-Azhar felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szolidaritást tanúsítva szálljon szembe a terrorizmussal, továbbá sürgetett mindenkit, hogy “együttesen terjessze a békét világszerte, és utasítsa el az erőszakot és a gyűlöletet”.

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma határozottan elítélte a támadást. “A királyság szolidaritásáról biztosítjuk Ausztriát azáltal, hogy minden intézkedést megteszünk, hogy megőrizzük a biztonságot a szélsőségességtől és a terror-, illetve erőszakcselekményektől minden formájában” – fogalmazott a tárca.

Az Egyesült Arab Emírségek határozottan elítélte “ezeket a bűncselekményeket”, és tartós elutasítását fejezte ki “az erőszak és terrorizmus minden formájával szemben, amelynek célja destabilizálni a biztonságot és a stabilitást, a vallási és humanitárius értékeknek ellentmondva”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szintén elítélte a támadást, és “mélységes együttérzéséről” biztosította Ausztriát.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑