Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Régiós válságokról és az iráni-katari kapcsolatokról egyeztet az iráni elnök és a katari emír

2022. 05. 13.

Fordulópontnak nevezte Ebrahim Raíszi iráni elnök csütörtökön Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír teheráni látogatását, amelyen több régiós konfliktust megvitattak, és a két ország kapcsolatainak elmélyítésében állapodtak meg.

Az iráni televízió által élőben közvetített sajtótájékoztatón a felek leszögezték, hogy a térségben dúló válságok megoldása elsősorban a régió államainak felelőssége. “Mások beavatkozása, például a nyugati országoké, nemhogy nem javít a helyzeten, de tovább mélyíti a válságot” – szögezte le Raíszi.

Az elnök Jemenre kitérve elmondta: a jemeni népnek magának kell a sorsáról döntenie, Afganisztán kapcsán pedig a felek egyetértettek abban, hogy az ország minden etnikumának és politikai tömörülésének helyet kell kapnia a vezetésben.

A sajtótájékoztatón felmerült a katari székhelyű al-Jazeera televízió tudósítójának, Shireen Abu Aklhenak a halála is, akit Ciszjordánia északi részén, Jeninben ért fejlövés, amikor tűzharc tört ki a terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztin körözöttek letartóztatását megkísérlő izraeli kommandós egység és palesztin fegyveresek között.

Míg Raíszi leszögezte, hogy “az ilyen bűnök csak növelik a cionista rezsim elleni haragot”, az emír az elkövetők felelősségre vonását sürgette, hozzátéve: nem szabad, hogy a világ “kettős mércét” alkalmazzon a gyilkosság ügyében.

A vezetők emellett felszólították Izraelt, oldja fel a Gázai övezet 2007 óta tartó blokádját.

Az emír – és gazdasági, valamint politikai delegációkból álló kísérete – egyeztetett Mohamad Mokberrel, a síita állam első alelnökével is, és megegyeztek arról, hogy a novemberben kezdődő katari futball-világbajnokságra igyekvő iráni állampolgárok számára megkönnyítik a vízumhoz jutást.

Az egynaposra tervezett megbeszéléseken emellett turisztikai, gazdasági, energetikai és gazdasági kérdéseket is érintettek – tette hozzá az IRNA iráni állami hírügynökség.

Tamím bin Hamad Ál Száni leszögezte, hogy Doha és Teherán között baráti a viszony, az iráni atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalásokra kitérve pedig hangsúlyozta, Katar optimista a végkifejletet illetően.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑