Cadmus fordítás Cadmus

RSF: az információhoz való szabad hozzáférésnek Iránban is alapvető jognak kell lennie

2022. 10. 08.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet elítélte, hogy az iráni hatóságok az országossá nőtt tüntetésekkel kapcsolatban számos újságírót őrizetbe vettek, és ragaszkodik ahhoz, hogy az információhoz való szabad hozzáférésnek Iránban is alapvető jognak kell lennie – közölte pénteken a szervezet.

Christian Mihr, a szervezet vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az akadálytalan informálódás és tájékozódás főleg zavargások, illetve tüntetések idején a legfontosabb. “Az, hogy az iráni rezsim ezt a mentőövet megpróbálja egyszerűen csak átvágni, a kegyetlenségét érzékelteti, ugyanakkor igazolja, hogy a vezetés sarokba szorítva érzi magát” – nyilatkozta.

Az RSF nem első alkalommal tiltakozik az ellen, hogy Iránban a néhány hete kirobbant tüntetésekre reagálva a vezetés blokkolja a telefon- és internetszolgáltatást. A szervezet a múlt hét elején követelte egyebek között a médiakorlátozások beszüntetését, amelyeket az iráni vezetés azzal indokol, hogy a független internetes és közösségi oldalak a külföldi összeesküvés eszközei.

Az újságíró-szervezet kritizálta továbbá “a bátor újságírók elleni súlyos támadásokat Iránban”; az RSF szerint a tiltakozások kezdete óta legalább 23 újságírót vettek őrizetbe, és jelenleg 37 újságíró van börtönben.

Iránban annak hatására robbantak ki tüntetések, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette a 22 éves Mahsza Aminit, amiért a fiatal nő nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt, és tagadják, hogy bántalmazták volna.

Amini ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. Pontos számokat ugyan nem tudni, de a rendőrök és a tüntetők összecsapásai több tucat ember halálát okozták, és sok százat vettek őrizetbe.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑