Cadmus fordítás Cadmus

Szabadulna Horgos a menedékkérőktől

2016. 07. 30.

Egyre elkeseredettebbek a lakosok Horgoson, ahol a magyar határzár miatt sok száz migráns torlódott már fel. A többségében magyarok lakta szerbiai település polgármestere, Sors Róbert lapunknak azt mondta, a tűrőképességük határára értek. Közben a településnél véget ért az az éhségsztrájk, amit épp a határ megnyitása érdekében kezdett egy migránscsoport.

Szabadulnának a migránsoktól a magyar–szerb határ szerbiai oldalán fekvő Horgoson, ahol már sok százan torlódtak fel a röszkei tranzitzóna közelében. „A helyiek a legszívesebben elzavarnák őket, de jogállam van, úgyhogy türelmesen várunk” – fogalmazott lapunknak Sors Róbert horgosi polgármester. A feltorlódott emberekről a településen nem vezetnek nyilvántartást, de mint mondta, már nagyon sokan „szorultak be” erre a területre. A polgármester szerint igazán nem is az jelent gondot, hogy a kerítésnél várakoznak és táboroznak, hanem a migránsok viselkedése; szemetelnek, a segélyszervezetektől kapott élelem egy részét szétdobálják, a járdákon, utakon ücsörögnek, oda piszkítanak, és sokan a termést is tönkreteszik. – A helyi lakosok a tűrőképességük határára értek és elkeseredettek. „Európának üzenjük, hogy menjenek innen!” – fogalmazott a nagyrészt magyarok lakta település vezetője.

Hat nap után tegnap véget vetettek éhségsztrájkjuknak a Horgosnál tiltakozó migránsok – számolt be az állami média tudósítója. A még múlt hét végén Belgrádból gyalog Horgosra vonult migránsok vasárnap óta próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt, hiába. A magyar– szerb határ melletti tisztáson eredetileg 130-an kezdtek éhségsztrájkot, később a számuk folyamatosan változott. Péntek délelőtt csaknem ötvenen voltak, akik kitartottak, sokan közülük teljesen kimerültek. Hírek szerint azért fejezték be a tiltakozást, mert a követeléseik ügyében semmi előrelépés nem történt, így nem látták értelmét a folytatásnak. A szerb hatóságok felajánlották számukra, hogy buszokkal elszállítják őket Szabadkára, Belgrádba vagy Sídre, az erre a célra felállított menedékközpontokba, ahol élelmet és orvosi ellátást kapnak. Annak ugyanis, hogy valamelyik tranzitzónába kerülhessenek és beadhassák menedékkérelmüket Magyarországon, az a feltétele, hogy a Szerbiában létesített befogadóállomások egyikében regisztráljanak. Becslések szerint jelenleg mintegy 3600 illegális bevándorló van Szerbiában, többségük afganisztáni. Közülük 600-700-an Belgrádban vannak, elsősorban a buszállomáshoz közeli parkokban. A magyar–szerb határon zajló eseményekhez tartozik, hogy a Délmagyar.hu tegnap arról írt, két civil szervezetnek sem engedték meg a hatóságok, hogy ételt osszanak a röszkei tranzitzónánál. Mindezt azzal indokolták, hogy ha valaki a civilek munkatársai közül véletlenül áttéved a szerb oldalra, határsértést követ el.

A magyar oldalon Toroczkai László jobbikos ásotthalmi polgármesternek vannak gondjai a migránsokkal. A tiltakozást nem aprózta el: Facebook-oldalán felszólította az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalát, hogy 48 órán belül takarítsák el – ahogy írta – a pártfogoltjaik által hátrahagyott szemetet, ellenkező esetben a munka árát kiszámlázza a szervezetnek, és 150 ezer forintos bírságot is kiszab rájuk szemetelésért.

Orientalista.hu – Magyar Nemzet Online

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑