Cadmus fordítás Cadmus

Szadir Zsaparov miniszterelnök veszi át az államfői teendőket

2020. 10. 15.

Szadir Zsaparov nemrég megválasztott miniszterelnök veszi át az államfői teendőket Kirgizisztánban, miután Szooronbaj Dzsejenbekov elnök lemondott tisztségéről, Kanat Iszajev parlamenti elnök pedig nem vállalta e feladatok ellátását.

A kirgiz alkotmány értelmében az elnök lemondása esetén a házelnök veszi át az államfői teendőket, amennyiben ő sem képes erre, ez a feladat a miniszterelnökre hárul.

“Iszajev hivatalosan közölte, hogy nem fogja ellátni az államfői teendőket” – jelentette be Zsaparov egy biskeki gyűlésen. Egyben tudatta, hogy az elnöki jogkörök átszálltak rá.

Zsaparovnak kell most levezényelnie az új elnökválasztást három hónapon belül, ezen viszont ő maga nem indulhat.
Az Interfax orosz hírügynökség idézte Dzsejenbekov üzenetét a kirgiz néphez, amelyben közölte, hogy továbbra is feszült a helyzet az országban, számára mindennél fontosabb a társadalmi béke és nyugalom megteremtése, és nem ragaszkodik foggal-körömmel a hatalomhoz.

Dzsejenbekov szerdán jóváhagyta Szadir Zsaparov új miniszterelnök kinevezését, miután a parlament megszavazta kormányát és programját is. Dzsejenbekov előtte még elutasította Zsaparov kinevezését.

Zsaparov ellenzéki képviselő volt, és a rendbontások idején szabadították ki a börtönből több egykori politikussal együtt. Dzsejenbekov lemondó nyilatkozatában arra szólította fel őt és a többi politikai vezetőt, hogy küldjék el híveiket Biskekből, és adják vissza a fővárosiaknak a békét. A rendvédelmi erőket és tüntetőket pedig arra kérte, hogy ne engedjenek a provokációknak, ne ontsanak vért.

A volt szovjet tagköztársaság az október 4-én tartott parlamenti választás után káoszba sodródott. A választáson az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba. Emiatt tömeges tüntetések kezdődtek a fővárosban, Biskekben és más nagyvárosokban is, a tüntetők megszálltak kormányzati épületeket. Ezek hatására a központi választási bizottság érvénytelenítette a választási eredményeket.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑