Cadmus fordítás Cadmus

Szaúd-Arábia: palesztin állam nélkül nem lesznek kapcsolatok Izraellel

2024. 02. 07.

Szaúd-Arábia közölte az Egyesült Államokkal, hogy csak abban az esetben hajlandó diplomáciai kapcsolatokat létesíteni Izraellel, amennyiben az elismeri az 1967-es határokon alapuló független palesztin államot, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa – közölte a szaúdi külügyminisztérium szerdán.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon állandó tagjai, akik nem ismerték el az 1967-es határok mentén, Kelet-Jeruzsálem fővárossal rendelkező palesztin államot, tegyék ezt meg – áll a minisztérium közleményében.

A nyilatkozat szerint véget kell vetni a Gázai övezet elleni “izraeli agressziónak”, és az izraeli erőknek ki kell vonulniuk a térségből.
Az Egyesült Államok hónapokon át diplomáciai erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Szaúd-Arábia normalizálja kapcsolatait Izraellel és elismerje az országot, mígnem októberben megkezdődött a gázai háború.

Szaúd-Arábia azonban már hajlandó lenne elfogadni egy politikai kötelezettségvállalást Izrael részéről a palesztin állam létrehozására, hogy megpróbálja elérni a Washingtonnal megkötendő védelmi paktum jóváhagyását még az idei amerikai elnökválasztás előtt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg találkozásuk során közölte hogy továbbra sem veti el a kapcsolatok normalizálását Izraellel, azonban minden, ez irányba tett lépést a gázai háború lezárásától és a palesztin állam létrehozásához vezető útitervtől tesz függővé.

Izrael 2020-ban, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében már megállapodott az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel arról, hogy normalizálják diplomáciai kapcsolataikat. Szaúd-Arábia amerikai közvetítéssel szintén tárgyalást folytatott Izraellel a két ország kapcsolatainak normalizálása céljából, de Izrael gázai övezeti bombázásai miatt közölte, hogy szünetelteti az egyeztetéseket.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 27 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑