Cadmus fordítás Cadmus

Szaúdi külügyminiszter: előrelépések történtek az Iránnal folytatott egyeztetéseken

2022. 05. 26.

Történtek előrelépések a szaúdi-iráni egyeztetéseken, ám még az eddig elért eredmények még nem elegendőek – fogalmazott a davosi Világgazdasági Fórumon a szaúdi külügyminiszter, akinek szavait az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió idézte szerdán.

A közel-keleti biztonságról szóló panelbeszélgetésen Feiszal bin Farhán Ál Szaúd azt hangsúlyozta: Rijád “kinyújtja kezét Teherán felé”, és a síita államon van a sor, hogy megmutassa, érdemes a bizalomra.

Irán és Szaúd-Arábia között hat éve szűntek meg a diplomáciai kapcsolatok, miután 2016-ban Iránban szélsőségesek megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét. Ezt követően Rijád az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) iráni diplomatáit is kiutasította. A két ország több, a térségben zajló konfliktusban – egyebek között a jemeni és a szíriai háborúban – szemben álló feleket támogat.

Az elmúlt hónapokban mindazonáltal már több, iraki közvetítéssel tető alá hozott egyeztetést tartottak.
A héten mind Ebrahim Raíszi iráni elnök, mind a síita állam külügyminisztere Hoszein Amirabdollahián leszögezte, hogy az iráni külpolitika kiemelten fontosan kezeli az Iránnal szomszédos országokkal ápolandó barátságos viszonyt.
A szaúdi tárcavezető emellett kitért az izraeli-palesztin helyzetre is, és a béketárgyalások azonnali újrakezdését sürgette.
Kijelentette, hogy – “ellentétben egyes híresztelésekkel” – még mindig remélik a rendezést Izraellel, aláhúzva, hogy a térség államai és Izrael közötti viszony normalizálása “rengeteg előnnyel” járhat, “ám ezeket az előnyöket csakis a palesztin kérdés rendezésével lehet kiaknázni”.

A külügyminiszter érintette a szíriai polgárháború témáját is, és elmondta: megoldást kell találni egyebek között a harcok nyomán kialakult menekültkérdésre is.

Libanonnal kapcsolatban úgy vélte, Bejrútnak mielőbb reformokat kell végrehajtania a jogállamiság helyreállítása érdekében. Libanonban a hét végén tartott parlamenti választások nyomán megizmosodott a Szaúd-Arábia támogatta Libanoni Erők, míg a Teherán támogatását élvező Hezbollah szövetségesei mandátumokat vesztettek.

A panelbeszélgetésen felszólalt Feiszal Ál Szaúd jordániai hivatali partnere, Ajmán asz-Szafadi is, aki azt mondta: egyelőre nem lát esélyt a palesztin-izraeli rendezésre. A jordániai tárcavezető elutasította az egyállami megoldást, amely szerinte “végső soron apartheidhez vezetne”.

A tárcavezető emellett megemlítette az al-Dzsazíra hírcsatorna ismert újságírónője, Sirín Abu Akla meggyilkolásának ügyét is, és azt mondta, szemtanúk szerint az izraeli erők végeztek a riporterrel. A jordániai politikus nemzetközi vizsgálatot sürgetett az újságírónő halála ügyében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑