Cadmus fordítás Cadmus

Szergej Lavrov: összhangban áll a “különleges hadművelet” az ENSZ Alapokmányával

2023. 05. 12.

Az ENSZ Alapokmányával összhangban állónak nevezte a Moszkva által Ukrajna ellen indított “különleges hadműveletet” Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken a szentpétervári 11. Nemzetközi Jogi Fórumon.

“A különleges hadművelet az ENSZ Alapokmányának 51. cikke alapján zajlik, amely az egyéni és kollektív önvédelem jogáról rendelkezik, amiről az ENSZ Biztonsági Tanácsát időben értesítették” – hangoztatta a tárcavezető, aki online vett részt a tanácskozáson.
Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) korábban elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman letartóztatását, Lavrov kijelentette:

“Ez valójában álbíróság, amely engedelmes eszközzé vált az angolszászok kezében, és amely politikailag elfogult, eredménytelen és szakmaiatlan. Ma ez a struktúra újabb botrányos döntésekhez folyamodik. Egyoldalúan terjeszti ki joghatóságának körét. Figyelmen kívül hagyja az állami tisztviselők mentelmi jogát, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.”

Az orosz diplomácia vezetője azt hangoztatta, hogy az afrikai kontinensen az ICC bevonása sohasem járult hozzá a konfliktusok politikai megoldásához, hanem csak súlyosbította őket. Rámutatott, hogy a bíróság az ukrán ügyek vizsgálatára Nagy-Britanniából, Hollandiából, Kanadából, Romániából és Japánból kap nyíltan úgynevezett költségvetésen kívüli pénzeket, ami Lavrov szerint jó példa a nyugati “szabályok” szerinti “független” igazságszolgáltatásra.

A szentpétervári fórum keretében Ruszofóbia: nácizmus a 21. században című ülésen Andrej Loginov orosz igazságügyi miniszterhelyettes síkraszállt amellett, hogy a ruszofóbia fogalmát rögzítsék az orosz jogszabályokban, és állapítsák meg a ruszofób tevékenységért való felelősséget. Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos elmondta, hogy több ezer megkeresés érkezik hozzá ukrán állampolgároktól, akik segítséget kérnek az Oroszországba való áttelepüléshez. Mint mondta, ezek az emberek idegennek érzik magukat a Kijev ellenőrzése alatt álló területen, félnek a Győzelem napjáról beszélni és az orosz irodalommal kapcsolatos gondolataikat kifejteni.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑