Cadmus fordítás Cadmus

Szíria és Tunézia helyreállítja diplomáciai kapcsolatait

2023. 04. 12.

Szíria és Tunézia teljes mértékben helyreállítja diplomáciai kapcsolatait – jelentette be a két ország szerdán egy közös nyilatkozatban, ami újabb lépés ahhoz, hogy Szíria visszailleszkedjen az arab országpk közösségébe.

A nyilatkozat szerint Szíria újra megnyitja tunéziai nagykövetségét és nagykövetet nevez ki, miután Tunisz április 3-án hasonló bejelentést tett. A két ország 2012-ben szakította meg a diplomáciai viszonyt a szíriai polgárháború kitörését követően.

A mostani bejelentés azért történt, mert több arab ország is támogatni látszik Szíria visszailleszkedését az Arab Ligába, ahonnan 2011 végén kizárták.

Katar szerint kilenc arab országot hívtak meg péntekre Szaúd-Arábiába, hogy megvitassák Szíriának a szervezetbe való esetleges visszatérését a május 19-én tartandó csúcstalálkozón a királyságban.

Tunézia 2015-ben tett egy lépést a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása felé azzal, hogy konzuli képviselőt nevezett ki Damaszkuszba, hogy “figyelemmel kísérje” a tunéziaiak szíriai helyzetét. Szíria ugyanezt tette.

Az évek óta tartó bojkott után az arab országok az utóbbi időben hajlandóságot mutattak arra, hogy közelebb kerüljenek Damaszkuszhoz, különösen a február eleji szíriai földrengés után: a régió országai, például az Egyesült Arab Emírségek, erősítették kapcsolataikat és segélyeket küldtek.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑