Cadmus fordítás Cadmus

Szomália visszaállítja diplomáciai kapcsolatait Kenyával

Szomália visszaállítja a csaknem hat hónapja megszakított diplomáciai kapcsolatait Kenyával – derül ki a szomáliai tájékoztatási miniszter helyettesének csütörtöki bejelentéséből.

Abdirahman Yusuf újságíróknak azt mondta, hogy Katar közvetített a két ország között.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek leszögezte, a két ország kapcsolatainak a normalizálása kiemelten fontos a régió stabilitásának szempontjából, elsősorban Szomália számára, amely jelenleg politikai válságon megy keresztül. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: Doha várja Mogadishu bejelentését a választásokról.

A kenyai külügyminisztérium részéről azt közölték, tudomásul vették a bejelentést, megjegyezve, hogy Nairobi várakozással tekint a jövőbeni együttműködésre.

Mogadishu decemberben jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Nairobival, azt vetve a szomszédos ország szemére, hogy beavatkozik a dél-szomáliai félautonóm körzet, Jubbaland választásaiba.

Szomáliában tavaly év végén alakult ki egy új politikai válság, miután ősszel elhalasztották a február 8-ra kitűzött elnökválasztást, jóllehet Mohamed Abdullahi elnöki mandátuma ezen a napon lejárt. Ezt követően a fővárosban összecsapások törtek ki a biztonsági erők különböző klánokhoz tartozó tagjai között.

Szomália és Kenya közt 2019 elején is diplomáciai pengeváltásra került sor: Nairobi akkor azzal vádolta Szomáliát, hogy Kenya területi vizein található olaj- és gázlelőhelyeket bocsátott árverésre egy februári, Londonban szervezett szomáliai olaj- és gázkonferencia során.

Kenya katonai támogatást nyújt Mogadishunak a Szomáliában tevékenykedő szélsőséges csoportok, elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab elleni harcban. Az al-Shabaab többször hajtott végre merényleteket Kenyában is.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑