Cadmus fordítás Cadmus

Sztyepanakert gyakorlatilag szellemváros

2023. 10. 03.

Hegyi-Karabah “fővárosa”, Sztyepanakert gyakorlatilag szellemvárossá vált, az egész városban csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak – tudatta kedden a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

“A város teljesen elhagyatott. A kórházak nem működnek, az egészségügyi személyzet elment, még a halottasház igazgatója is elment. Ami itt van, az meglehetősen szürreális” – közölte Sztyepanakertból Marco Succi, az ICRC csoportvezetője.

Elmondta, hogy míg az azeri rendőrök máris elkezdték a járőrözést az utcákon, az ICRC munkatársai hangosbemondóval járják a várost, ottrekedt embereket keresve.

Így találtak rá többek között egy idős, ágyhoz kötött rákbeteg asszonyra, aki máris súlyos alultápláltság tünetei mutatta, és akit mentővel Örményországba vittek – magyarázta.

Hozzátette azonban, hogy rendkívül nehéz a ilyen körülmények között a leginkább elesetteket megtalálni.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a nemzetközileg el nem ismert, szakadár “Hegyi-karabahi Köztársaságot”.

Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a szeptember végén indított műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. A korábban örmény többségű terület azóta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen átmenekültek Örményországba azeri megtorlásoktól tartva.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑