Cadmus fordítás Cadmus

Szudáni vezető: tűzszünet hiányában mit sem érnek a Szaúd-Arábiában folytatott tárgyalások

2023. 05. 08.

Tűzszünet hiányában mit sem érnek a szudáni hadsereg és a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között Szaúd-Arábiában folytatott tárgyalások – jelentette ki hétfőn Abdel Fattáh el-Burhán tábornok, a szudáni junta vezetője az al-Kahira News televíziónak telefonon adott interjújában.

“A rendezést azt követően is meg tudjuk beszélni, hogy tartós tűzszünetet értünk el Kartúmban” – hangsúlyozta a tábornok, aki egyben figyelmeztetett, hogy háború borítaná el egész Szudánt, ha törés következne be a fővárosban.

A humanitárius tűzszünetről a szaúd-arábiai Dzsiddában zajló tárgyalások ellenére hétfőn továbbra is heves összecsapások zajlottak. Helyi lakosok légicsapásokról és áramkimaradásokról számoltak be.

Egy szaúdi diplomata szerint “nem történt jelentősebb előrelépés” a megbeszéléseken, tartós tűzszünet “egyelőre nem került a tárgyalóasztalra”. Mint mondta, ennek oka, hogy a felek úgy gondolják, megnyerhetik a küzdelmet.

A Burhán tábornok vezette hadsereg és az egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo vezette félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők április 15. óta harcolnak egymással, a kihirdetett tűzszüneteket rendre megszegik.

A szudáni orvosok szervezete szerint Dárfúr régióban eddig legalább száz, a fővárosban pedig 481 civil vesztette életét és 2560 sebesültről tudni.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑