Cadmus fordítás Cadmus

Szükségállapotot hirdetett a malajziai uralkodó

2021. 01. 13.

Szükségállapotot hirdetett Al-Sultan Abdullah malajziai uralkodó kedden országában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére.

“Al-Sultan Abdullah azon a véleményen van, hogy a Covid-19 terjedése kritikus szakaszhoz érkezett és szükség van a szükségállapot kihirdetésére” – áll a palota közleményében.

A királyi palota közlése szerint a rendkívüli jogrend augusztus 1-jéig lesz hatályban, de korábban is véget érhet a járványügyi helyzettől függően.

Muhyiddin Yassin miniszterelnök időközben bejelentette, hogy a kormányzat folytatja munkáját, de a parlament működését felfüggesztik. Egyben közölte, hogy a kormány növelni akarja rendvédelmi szervekkel kapcsolatos jogköreit az egészségügyi válságra tekintettel és a magánszektort is be akarja vonni az állami egészségügyi rendszer támogatására.

Muhyiddin Yassin hangsúlyozta, hogy az egészségügyi vészhelyzet idején nem fognak választásokat tartani. Hozzátette, hogy erre akkor kerülhet sor, ha egy a későbbiekben létrehozandó független bizottság megállapítja a járvány végét és biztonságosnak ítéli meg a voksolás lefolytatását.

Mindez elemzők szerint segíthet Muhyiddin Yassin miniszterelnöknek hatalmon maradni. A 2020 márciusában hatalomra került kormányfőnek ugyanis hajszálnyi többsége van a törvényhozásban, miközben koalíciós partnerei lemondását és előrehozott választások kiírását követelik.

A szükségállapot elrendelését Muhyiddin Yassin kezdeményezte óvintézkedésként a fertőzöttek számának csökkentése érdekében. Egy hasonló kérelmet az uralkodó tavaly októberben elutasított. Ellenzéki vezetők már akkor azt kifogásolták, hogy a kormányfő így akar hatalmon maradni.

Malajzia alkotmányos monarchia a király szerepe nagyrészt ceremoniális jellegű, ugyanakkor a szükségállapot, illetve a rendkívüli állapot kihirdetéséről ő dönt.

Muhyiddin hétfőn országos utazási tilalmat jelentett be, illetve a főváros, Kuala Lumpur és öt tagállam karantén alá helyezését, mondván, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere az összeomlás szélén áll.

A fertőzöttek napi száma a múlt héten rekordokat döntött a háromezres értéket is meghaladva.

A több mint 31 millió lakosú délkelet-ázsiai országban eddig 138 224 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 555-en hunytak el a kórban. A gyógyultak száma 109 115.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑