Cadmus fordítás Cadmus

Tajvani elnök: békés együttélésre törekszünk Pekinggel

2023. 10. 10.

 Tajvan békés együttélésre törekszik Pekinggel, szabad és korlátozások nélküli együttműködés mellett, de a sziget az elkövetkező generációk során is demokratikus marad – mondta Caj Jing-ven tajvani elnök kedden tartott utolsó, nemzeti ünnepi beszédében.

Peking Kína részének tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és rendszeresen hangot ad annak a szándékának – beleértve a Tajvan közelében tartott két nagyszabású hadgyakorlatot augusztusban – hogy szükség esetén erővel kényszerítse ki az újraegyesítést.

Caj, aki két hivatali ciklus után már nem indulhat újra a januári elnökválasztáson, többször is felajánlotta a párbeszédet, de Kína elutasította a törekvéseket, mert szeparatistának tekinti az elnököt.

A tajvani elnöki hivatal előtt tartott beszédében Caj azt mondta, hogy a sziget iránti nemzetközi támogatás ereje “soha nem látott magasságokba” emelkedett.

“Ma már magabiztosan és határozottan nézhetünk szembe a világgal, ezért nyugodtan és magabiztosan nézhetünk szembe Kínával is, megteremtve ezzel a békés együttélés és a Tajvani-szoroson túli jövőbeni fejlődés feltételeit” – tette hozzá a tajvani elnök.

Caj azt is közölte, hogy kötelessége Tajvan szuverenitásának és demokratikus, szabad életmódjának megvédése, ezért “szabad, korlátlan és tehermentes együttműködésre” törekszik Tajvan és Kína népe között.

A Tajvan és Kína közötti nézeteltéréseket békésen kell megoldani, a status quo fenntartása pedig létfontosságú a béke biztosításához – jelentette ki Caj.

A Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága tajvani ügyekért felelős irodája egyelőre nem fűzött megjegyzést Caj kijelentéseihez.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑