Cadmus fordítás Cadmus

Tajvani elnök: nagy jelentőséggel bír az amerikai delegáció látogatása

2024. 01. 15.

Nagy jelentőséggel bír az amerikai delegáció tajvani elnökválasztások utáni látogatása Tajpejbe – közölte Caj Jing-ven leköszönő tajvani elnök hétfőn.

A szombati elnökválasztáson a tajvani szuverenitás támogatójának számító kormánypárt, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, Laj Csing-tö jelenlegi alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett. Május 20-án iktatják be hivatalába.

A tajvani elnöki hivatalban tartott hétfői megbeszélésen Caj hangsúlyozta: az amerikai delegáció látogatása nem csupán az Egyesült Államok teljeskörű támogatását demonstrálja, hanem bizonyíték Tajpej és Washington közötti szoros és sziklaszilárd kapcsolatra is – áll az elnöki hivatal által kiadott közleményben.

Az Egyesült Államok diplomáciai képviseletének közlése szerint az amerikai delegáció vasárnap érkezett meg a tajvani fővárosba.
Stephen J. Hadley volt nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette: a delegáció tajvani látogatásának célja az Egyesült Államok Tajvan iránti sziklaszilárd, elvi és kétpárti elkötelezettségének megerősítése az új kormánnyal.

Hangsúlyozta továbbá, hogy bizakodva várják a tajvani-amerikai kapcsolatok folytatását az új kormány vezetése alatt a béke előmozdításának és a Tajvani-szoros védelmének érdekében.

Laj Csing-tö megválasztott elnök a delegációval tartott megbeszélést követően közölte: az sziget irányítását Caj Jing-ven tajvani elnök által lefektetett alapok mentén kívánja folytatni.

Hozzátette, hogy reményei szerint az Egyesült Államok a továbbiakban is támogatja Tajvant.
Kína szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑