2018. 11. 12.

Tálib ellenes tüntetők haltak meg egy öngyilkos merényletben (videó)

Legalább hatan meghaltak hétfőn az afgán fővárosban, mert egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a hazara kisebbség elleni tálib támadások miatt tiltakozó tömeg közelében.

Hatan meghaltak, húsz másik ember megsebesült – közölte Nadzsib Danis, a belügyminisztérium szóvivője.

A merénylet a főváros erősen védett negyedétől – az úgynevezett zöld zónától -, az afgán elnöki hivatal épületétől és a város egyik legnagyobb luxusszállodájától néhány száz méternyire történt.

„Az öngyilkos merénylő gyalogosan közelítette meg tüntetőket, de egy 200 méterre lévő ellenőrző pontnál megállították” – közölte egy másik szóvivő.

A robbanás helyszínén szolgálatot teljesítő egyik rendőr azt mondta, hogy tizenöt áldozatot számolt meg a földön fekve. Többségük a titkosszolgálat és a rendőrség tagja volt.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Több százan gyűltek össze hétfő reggel Kabulban, követelve, hogy küldjenek erősítést a hazara síita kisebbség lakta délkelet-afganisztáni Gazni tartományba, ahol a kormányellenes, szunnita szélsőséges tálibok a múlt szerda óta fokozták a támadásaikat.

Gazni tartomány Dzsagori körzetében huszonöten haltak meg – 15 katona és tíz polgári személy -, tizennégyen pedig megsebesültek a harcokban vasárnap – közölte a helyi rendőrség szóvivője.

Mohammad Sarif Jaftali vezérkari főnök közölte, hogy erősítést küldtek és további csapatokat irányítanak a térségbe.

A tálibok állításuk szerint a különleges erők tizenegy tagját és „31 másik katonát” öltek meg az állítólag az ellenőrzésük alá vont Malisztán közetben.

A tálibok augusztusban lerohanták a tartomány azonos nevű székhelyének, Gazninak több negyedét. Százak menekültek el az afgán kormányerők és a felkelők közötti harcok elől, amelyekben mintegy 120 ember halt meg, a biztonsági erők tagjai és polgári személyek.

Az afgán hatóságok szerint közel 200 lázadót öltek meg.

Magyar Idők, MTI

, , , , , , ,
Back to Top ↑