Cadmus fordítás Cadmus

Távol marad a német külügyminiszter a varsói közel-keleti konferenciáról

2019. 02. 12.

Nem vesz részt Heiko Maas német külügyminiszter a Varsóban tartandó, amerikai-lengyel szervezésű konferencián a közel-keleti békéről és stabilitásról – közölte a német külügyi tárca egy szóvivője hétfőn. A tanácskozást több ország – mindenekelőtt Irán – Teherán-ellenes konferenciának tekinti.

Maas helyett Niels Annen magas rangú külügyi tisztségviselő képviseli Németországot a február 13-14-re szervezett miniszteri szintű találkozón.

Amerikai tisztviselők cáfolják, hogy a konferencia az iráni kormány ellen irányulna. Irán nem kapott meghívást.

A részvételt Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője már korábban visszautasította szervezési problémák indokával.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint számos nyugat-európai külügyminiszter nem vesz részt a tanácskozáson.

A lengyel külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint ennek ellenére az EU összes tagállama képviselteti magát a szerdán kezdődő értekezleten. A több mint 70 meghívott közül nagyjából 60 jelezte részvételi szándékát. A közel-keleti térségből Szaúd-Arábia, Bahrein, Jemen, Jordánia, Kuvait, Omán, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek is delegációt küld Varsóba.

Izraelt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és külügyminiszter képviseli. Oroszország nem vesz részt a konferencián.

Washington azzal vádolja Teheránt, hogy finanszírozza a terrorizmust és a közel-keleti térség destabilizációjára törekszik. Ezzel az indoklással léptette ki tavaly Donald Trump amerikai elnök országát az iráni atomprogram korlátozását szolgáló 2015-ös többhatalmi (Irán, Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Németország és az EU) atomalkuból. Washington egyúttal visszaállította a Teherán elleni szankciókat, amelyeket az atomalku életbe lépésével oldott fel az előző elnöki adminisztráció.

A nemzetközi szerződés mellett kitartó országok azonban fogadkoztak, hogy a megállapodás fenntartására törekszenek. A német sajtó január végén jelentette, hogy Németország, Franciaország és Nagy-Britannia rövidesen működésbe hozhatja az Irán elleni amerikai szankciók megkerülését célzó különleges célú gazdasági egységet (SPV). Ez a remény szerint segítséget fog jelenteni az iráni érdekeltségekkel rendelkező európai cégek számára, hogy a szankciók ellenére is folytathassák kereskedelmüket Iránnal.

Az SPV ötletét az Európai Unió is támogatja, ugyanakkor közvetlenül nem vesz részt a folyamatban.

Irán szerint az európai mechanizmus az EU első lépése afelé, hogy teljesítse a nukleáris megállapodás szerinti kötelezettségvállalását. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint az eddigiekben Irán – az Egyesült Államok kivonulása ellenére is – tartotta magát a megállapodáshoz.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑