Cadmus fordítás Cadmus

Teherán határozott választ fog adni bármiféle fenyegetésre

Irán határozott választ fog adni bármiféle biztonsági fenyegetésre – szögezte le a teheráni külügyminisztérium szóvivője, miután több ország is az iszlám köztársaságot tette felelőssé egy izraeli tartályhajó elleni dróntámadásért.

“Irán nem fog habozni, ha meg kell védenie biztonságát és nemzeti érdekeit, gyorsan és keményen fog reagálni bármi ilyen kísérletre” – emelte ki Szaíd Katibzade az állami televíziónak adott interjújában.

A szóvivő sajnálatát fejezte ki a brit külügyi tárca “alaptalan vádaskodásai” miatt, amelyeket az Egyesült Államok is megismételt annak ellenére, hogy “ellentmondásokat, illetve hamis, provokatív állításokat” tartalmaznak.

A támadást előző csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó ellen.

A Mercer Street nevű hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába, és éppen a középkelet-ománi Dukm kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre tartózkodott.

A dróntámadás két emberéletet követelt, életét vesztette a hajó román állampolgárságú parancsnoka és a legénység egy brit tagja.

Ugyan az iráni külügyminisztérium korábban közölte, hogy Teherán nem vett részt a támadásban, Naftali Bennett izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifejezte meggyőződését vasárnap, hogy Irán követte el az agressziót, és válaszlépéseket helyeztek kilátásba.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑