2017. 10. 18.

Teherán tartja magát az atomegyezményhez

Irán nem fordít hátat a 2015 nyarán kötött nemzetközi atomegyezménynek, ha a többi aláíró is tartja magát ahhoz – idézte Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezetőt az állami televízió szerdán.

Hamenei ajatollah üdvözölte, hogy az európai országok kiállnak a Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kína és Oroszország, valamint Irán között létrejött megállapodás mellett. Egyúttal leszögezte: erőteljesebb lépésekre lenne szükség a washingtoni irányvonal megváltoztatásához. Az iráni vezető figyelmeztetett, hogy amennyiben Donald Trump amerikai elnök – ígéretével összhangban – széttépi a szerződést, akkor Irán ugyanezt teszi.

Az ajatollah hangsúlyozta: nem fogadja el, hogy egyes európai országok Washington zsarnokoskodó magatartását követve beavatkozzanak Irán védelmi célokat szolgáló rakétaprogramjába és regionális politikájába. ,,Az európaiak azt kérdezik, miért vannak Iránnak rakétái?” – mondta Hamenei. ,,Nektek miért vannak rakétáitok? Miért vannak atomfegyvereitek?” – fordította meg a kérdést.

Donald Trump pénteki, Irán-politikáját vázoló beszédében egyelőre nem mondta fel az atomalkut, de elutasította jelenlegi formájában, és felhatalmazta a pénzügyminisztériumot, hogy léptessen életbe újabb szigorú szankciókat Teheránnal szemben. Trump bejelentette: nem hajlandó aláírni a háromhavonta esedékes igazolást arról, hogy Irán betartja az egyezményt. Hamenei szerint Washington azért dühös Teheránra, mert füstbe mentek miatta libanoni, szíriai és iraki tervei. Irán mindhárom országban jelentős befolyással bír.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, ,
Back to Top ↑