Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Telefonon egyeztetett Joe Biden és a szaúdi király

2021. 02. 27.

Telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnök Szalmán bin Abdulazíz Ál Szaúd szaúdi királlyal – tudatta a Fehér Ház magyar idő szerint csütörtök éjjel.

Az amerikai elnöki hivatal tájékoztatása szerint az elnök és a király a közel-keleti térség biztonságáról és egyéb kérdésekről egyeztetett, és Biden tudatta Ál Szaúddal: arra törekszik, hogy a két ország kapcsolata olyan erős és transzparens legyen, amennyire csak lehetséges.

“A két vezető elismerte az országaik közötti kapcsolatok történelmi jelentőségét” – áll a Fehér Ház közleményében. Biden később tudatta újságírókkal, hogy a beszélgetés “jó volt”.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök kiemelte, hogy ország nagy hangsúlyt fektet az emberi jogokra és a jogállamiságra, és elkötelezettségét fejezte ki a királynak, hogy Washington segít megvédeni az országot az Irán-barát csoportok támadásaitól.

Joe Biden kormánya meghirdette, hogy szeretné “újrahangolni” kapcsolatait a királysággal, aminek részeként hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a hírszerzési jelentést, amely Dzsamál Hasogdzsi 2018-ban meggyilkolt szaúdi újságíró megölésének körülményeiről szól.

Amerikai sajtóértesülések szerint a dokumentum azt állapítja meg, hogy Mohamed bin Szalmán trónökös, Szaúd-Arábia tényleges irányítója hagyta jóvá Hasogdzsi meggyilkolását. Jen Psaki fehér házi szóvivő korábban világossá tette, hogy az új amerikai kormány bizonyos területeken jelezni fogja aggodalmait Szaúd-Arábiának, más területeken – tekintettel a Szaúd-Arábiára leselkedő fenyegetésekre – továbbra is együttműködik a királysággal.

Dzsamál Hasogdzsit 2018-ban lépre csalták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová személyes iratokért ment, de ahonnan soha nem került többé elő. A török hatóságok szerint egy, Mohamed bin Szalmánhoz köthető szaúdi halálbrigád végzett vele, holttestét pedig feldarabolták és eltüntették.

Rijád szerint renegát és félresikerült akció történt, és Szaúd-Arábia tagadja a trónörökös érintettségét. A gyilkosság miatt az országban 5 embert halálra ítéltek, de büntetésüket később 20 év börtönre változtatták, miután Hasogdzsi családja megbocsájtott nekik.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑