Cadmus fordítás Cadmus

Titokban érkezett Izraelbe a román kormányfő

2019. 01. 21.

A román helyi médiát váratlanul érte Viorica Dăncilă pénteki jeruzsálemi munkalátogatása. A román kormány vezetője minden előzetes bejelentés nélkül, az izraeli sajtót is meglepve hirtelen jelent meg a déli órákban a fővárosban, ugyanis a protokoll szerint a kormánytagok hivatalos programjait 24 órával előtte nyilvánosságra szokták hozni.

A kétoldali média csak találgatni tud a titokban tartott utazás valódi célja felől, ugyanis a szűkszavú közös nyilatkozat semmi olyat nem tartalmaz, ami indokolja a pénteki villámlátogatást.

A hivatalos szöveg hangsúlyozza a két ország közötti rendkívül jó kapcsolatot és megemlíti, hogy a felek továbbra is együttműködnek stratégiai, kíberbiztonsági, orvostudományi valamint innováció és kutatási téren. Ezentúl, a találkozó napirendi pontja a román-izraeli közös kományülés előkészítése.

A nyilatkozat nem tesz utalást az esemény pontos időpontjáról, amely egyébként a román fél miatt többször is halasztásra került.

Viorica Dăncilă tavaly tavasszal Jeruzsálemben tett bejelentése óta többször került kínos helyzetbe, egyrészt a román nagykövetség költöztetését megelőlegező ígérete, másrészt a halasztásra került közös kormányülés miatt.

Legutóbb Várnában kellett magyarázkodnia a sajtónak:

[…Viorica Dăncilă miniszterelnök részéről idén áprilisban(2018) Tel Avivban elhangzott ígérete Bukarestben nem aratott osztatlan sikert az ellenzék körében, és a román miniszterelnök azóta sem tudott megegyezni a nagykövetség költöztetése ügyében. Netanjahu a bolgár fővárosban hárította ugyan az újságírók kérdését, mondván, hogy minden bizonnyal majd a bukaresti találkozón fogják megvitatni a kérdést, de még Várna előtt felhívta román kollégáját és elhalasztotta, már másodjára az esedékes bukaresti közös román-izraeli kormánytalálkozót, amely ősszel lett volna esedékes.
Annak ellenére, hogy Netanjahu diplomatikusan izraeli belföldi politikai ügyekre hivatkozva mondta le a találkozót, Várnában finoman jelezte, hogy ugyan nem avatkozik más országok politikájába, de Jeruzsálem akkor is már hosszú idők óta a zsidók fővárosa és ahogyan az Egyesült Államok is odaköltöztette a nagykövetségét, úgy előbb utóbb mások is követni fogjak példáját. Dăncila végül kínos magyarázkodással próbálta meggyőzni az újságírókat arról, hogy Netanjahu nem lemondta hanem csak elhalasztotta a kormánytalálkozót, amelyet várhatóan januárban fognak megtartani…

Ilyen előzmények után érthető, hogy Viorica Dăncila inkább a meglepetésszerű villámlátogatás mellett döntött és Twitter bejegyzésben köszönte meg Benjamin Netanjahu részéről a meleg fogadtatást.

Benjamin Netanjahu azért, tapintatosan emlékeztette kollégáját ígéreteire és kifejezte reményét a román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetésével kapcsolatban, mondván: “várjuk Önöket”.

Viorica Dăncila visszafogottan csak annyit tudott válaszolni, hogy “köszönöm”, és szívesebben mesélt arról, hogy országa januártól az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját tölti be fel évig. A román ellenzék, az izraeli ügyek lesöprésében jártas vezetője, Klaus Johannis államfő meglepetésében elfelejtett időben reagálni, ahogyan a román sajtó is csak annyit tudott a hivatalos közleményen kívül hozzáfűzni a történtekhez, hogy Viorica Dăncila kedvenc kék színének (ruháinak) különböző árnyalataiban üdvözölte Benjamin Netanjahu kormányfőt és az izraelieket.

Újkelet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑