Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Tokajev: Kazahsztán nem kerüli meg a szankciókat

2023. 09. 28.

Németországnak nem kell aggódnia, Kazahsztán nem kerüli meg az ukrajnai háború miatt Oroszországra kivetett nemzetközi szankciókat – jelentette ki Kaszim-Zsomart Tokajev kazahsztáni elnök csütörtökön Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

A német kancellár és a kazah elnök közös tájékoztatóján Tokajev kiemelte, hogy Németország hazája első számú európai gazdasági partnere, és az együttműködés továbbfejlesztésére törekszik. Ezt szolgálja egy sor új megállapodás, amelyeket olyan német nagyvállatokkal kötöttek, mint a Siemens és a Linde – húzta alá a kazah elnök, aki egy éven belül másodszor látogatott el a német fővárosba.

Arról is szólt, hogy Kazahasztán német kérésre készen áll tovább növelni németországi kőolajszállításait, amelyeket azután kezdett el, hogy a berlini vezetés döntött az orosz olajimport leállításáról.

Az Oroszország elleni szankciókról szóló kérdésre válaszolva elmondta, hogy hazája kapcsolatban áll “az illetékes szervezetekkel a szankciók rendszerének betartása érdekében”, és “német részről nem szükséges aggódni a büntetőintézkedések megkerülésére irányuló esetleges akciókkal kapcsolatban”.

Hozzátette, hogy az ukrajnai háborúnak minél előbb véget kell vetni, méghozzá tárgyalásokkal. Mint mondta, mindkét félnek megfelelő békemegállapodást kell kötni, amihez “okos, bölcs diplomáciára” van szükség.

A kazah-orosz viszonyról ugyancsak kérdésre válaszolva rámutatott, hogy nincs a világon két olyan ország, amelynek annyira hosszú közös határa lenne, mint Kazahsztánnak és Oroszországnak. Ezeket a határokat rögzítették, nagyrészt pontosan fel is mérték, az erről szóló dokumentumokat pedig mindkét ország parlamentje elfogadta és beemelte a nemzeti jogrendbe – fejtette ki Tokajev, hangsúlyozva: egyáltalán nem tart attól, hogy Oroszország területi igényekkel léphet fel hazájával szemben.

Olaf Scholz kiemelte, hogy Kazahsztán Németország “fontos partnere abban, hogy függetlenítsük magunkat az orosz energiaforrásoktól”, és partner egyes kiemelt jelentőségű nyersanyagok ellátásában, valamint a klímabarát energiaellátás kialakításában is.

Hozzátette, hogy kormánya nagyra értékeli az Oroszország elleni szankciók betartására tett kazahsztáni erőfeszítéseket is. Mint mondta, “helyes és hasznos”, hogy az asztanai vezetés a szankciók kijátszásának megakadályozását szolgáló intézkedéseket tett.

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről szólva hangsúlyozta: a megbeszélésen “egyértelműen rögzítettük, hogy a jogbiztonságnak nagy szerepe van”. Hozzátette, hogy a kazah elnök ismertette a jogállamiság fejlesztéséről és az emberi jogok, valamint a demokratikus alapelvek betartásáról szóló terveit.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑