Cadmus fordítás Cadmus

Törökország elhagyja a líbiai konferenciát

2018. 11. 14.

Az Olaszországban tartózkodó Fuat Oktay köztársasági elnökhelyettes kijelentette: Törökország mély csalódással hagyja ott a konferenciát.

Törökország úgy döntött, hogy visszalép az Olaszországban rendezendő, líbiai témájú konferencián való részvételtől. Az Olaszországban tartózkodó Fuat Oktay köztársasági elnökhelyettes kijelentette: Törökország mély csalódással hagyja ott a konferenciát.

„A nemzetközi közösség sajnos nem tudott ma reggel összefogni. Az utolsó helyzetben kész helyzetet teremtve egyesek Olaszország vendéglátásával visszaélve egyoldalúan beavatkoztak a folyamatba. Amíg egyesek a folyamatot a saját országuk érdekeit szem előtt tartva próbálják megbénítani, Líbiában ne lehet stabilitást teremteni. Líbiának nem több, hanem kevesebb külső beavatkozásra van szüksége” – hangsúlyozta Oktay.

Hozzátette: más országokkal ellentétben Törökország nyitott a széleskörű párbeszédre Líbiával és a térségi szereplőkkel.

„Lehetetlen, hogy azok az országok, amelyek felelősek a Líviában jelenleg uralkodó nehéz helyzetért, semmiféle szerepet ne vállaljanak az ország rendezésében” – mutatott rá a köztársasági elnökhelyettes, aki azt is hangsúlyozta: az olyan tárgyalások, amelyekben Törökország nem szerepel, nem fognak hozzájárulni a megoldási folyamathoz:

„A ma reggel bizonyos felek között tartott nem hivatalos tárgyalás, s ezen felek olyan feltüntetése, mintha a földközi-tengeri régió első számú szereplői lennének, rendkívül hamis és káros hozzáállás. Törökország mély csalódással hagyja ott a konferenciát” – jelentette ki a köztársasági elnökhelyettes.

TRT

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑