Cadmus fordítás Cadmus

Törökország és Kína is tárgyalást sürget az oroszokkal

2024. 03. 05.

A török külügyminiszter őszintén beszélt Szergej Lavrovval, a kínai követ inkább a Nyugatnak üzent.

Hakan Fidan török külügyminiszter az Antalyai Diplomáciai Fórum végén – amely többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök részvételével zajlott – beszámolt arról: pénteken találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és tűzszünetet javasolt neki az orosz-ukrán háborúban.

„Ukrajna ügyében az a meglátásunk, hogy mindkét oldal elért a határáig annak, amit háború útján elérhetett. Azt gondoljuk, hogy ideje párbeszédet kezdeményezni a tűzszünetért” – mondta Fidan, hozzátéve, hogy ez nem jelenti a megszállás elismerését, a szuverenitás és a tűzszünet kérdéseit külön kell tárgyalni”.

Fidan jelezte: Törökország számára „nem eltűrhető valóság” több mint félmillió ember megsebesülése és halála, egy egész ország teljes elpusztítása. „Ennek valahogy véget kell érnie. Hogy ezt megállítsuk, ahhoz tárgyalásokra van szükség, és ennek gondolatát mindenkinek meg kell szoknia” – szögezte le a török külügyminiszter.

Eközben Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettessel találkozott Kína Európa-ügyi különmegbízottja, Li Hui. Li európai körútján Lengyelországba, Ukrajnába és Németországba is ellátogat majd. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint az „ukrán krízisről” szóló eszmecserében „megállapítást nyert, hogy

bármiféle politikai és diplomáciai rendezés tárgyalása lehetetlen Oroszország részvétele és a biztonsági szférában fennálló érdekei figyelembe vétele nélkül”.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője február végi nyilatkozatában felvetette annak lehetőségét, hogy Ukrajna meghívhatja egy jövőbeni globális békekonferenciára Oroszország képviselőit.

Mandiner

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑