Cadmus fordítás Cadmus

Trump kiterjesztené a béketervet Iránra is

2020. 08. 21.

Donald Trump veje és főtanácsadója elmondása szerint az Egyesült Államok elnöke kész az Iránnal való tárgyalásokra, találkozóra a a közel-keleti ország vezetőivel és a „múlt sérelmein való továbblépésre” – írja a Times of Israel.

Jared Kushner a Fehér Házban adott nyilatkozatában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az elnök „kemény tárgyalópartner” lesz.

„Rohani elnöknek azt mondanám, ideje, hogy a térség továbblépjen” – mondta Kushner, „ne a múlt konfliktusaiban ragadjunk meg, ideje, hogy békét teremtsünk”.

Az elnöki főtanácsadó hozzátette:

„A béke nemes dolog. Jó és fontos, ha azt akarjuk, hogy az egész világ részesüljön a gazdasági lehetőségekben és, hogy gyermekeinknek egy jobb világot biztosítsunk. Trump elnök hajlandó tárgyalni, találkozni Irán vezetőivel, de kemény tárgyalópartner lesz”.

Trump elnökségét eddig az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség jellemezte, főként miután az elnök kilépett az elődje által kötött atomalkuból és szankciókkal sújtotta a közel-keleti országot. Most azonban az amerikai vezető közölte, hogy újraválasztása esetén egy új megállapodás is létrehozható, méghozzá „akár egy hónap alatt”.

„Ha lenne egy megállapodás, melyben a nukleáris fegyverek kérdése lekerülne a napirendről, szerintem Trump elnök hajlandó lenne a tárgyalásokra egy prosperálóbb Közel-Kelet érdekében” – mondta Kushner.

Hasonló stratégia vezetett korábban Észak-Koreával odáig, hogy az addig jellemző feszültség enyhült, és Trump többször találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Kushner szerint Trump elnök bizonyos abban, hogy idővel Teherán is kötne békemegállapodást Izraellel, ahogy tette ezt az Egyesült Arab Emírségek.

„Sok ország esetén gyorsan változott a kapcsolat” – mondta Trump egy szerdai sajtótájékoztatón, hozzátéve: „és ha már mindenkivel sikerül, Iránnal is fog. Lesz béke e Közel-Keleten. Jó lesz”.

Trump azt is bejelentette szerdán, hogy Mike Pompeo külügyminiszter újraindítana egy mechanizmust, amelynek célja az ENSZ Iránnal szembeni szankcióinak újbóli bevezetése, amelybe bevonná az európai szövetségeseket is, így komoly következményeket jelentve az iráni nukleáris megállapodásra.

A Biztonsági Tanácsban részt vevő európai országok vitatják az Egyesült Államok jogi érvelését és attól tartanak, hogy a szankciók visszatérése véglegesen megszünteti az egyezményt.

The Times of Israel, Neokohn.hu

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑