Cadmus fordítás Cadmus

Tucatnyi embert, köztük több nőt korbácsoltak meg nyilvánosan a tálibok

2022. 12. 08.

Nyilvánosan megkorbácsoltak csütörtökön a tálibok által uralt Afganisztánban huszonhét embert, akit házasságtörés, lopás, valamint kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye miatt ítéltek el – közölte az afgán legfelsőbb bíróság egyik tisztségviselője.

Abdul Rahim Rasid elmondta, hogy tizennyolc férfira és kilenc nőre mértek 25-39 korbácsütést az észak-afganisztáni Parvan tartományban – közölte az MTI.

Egyikőjüket a korbácsoláson felül még kétéves börtönbüntetésre is ítélték. “Különböző esetek voltak, különböző büntetési típusokkal, amelyeket a bíróságok mind jóváhagytak, és helyiek, valamint a tisztviselők nyilvános gyűlésen hajtottak végre” – mondta Rasid.

Tartományi tisztségviselők a végrehajtáskor a saría törvények végrehajtásának társadalmi fontosságáról beszéltek – tette hozzá a bíróság által kiadott közlemény.

Szerdán a tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban. A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt.

Afganisztánban nem számít újdonságnak az ilyen szigorú és fenyítő büntetések kiszabása, hiszen azok már a tálibok korábbi afganisztáni uralma idején, az 1990-es évek végén is megszokottak voltak. Ezen a keményvonalas politikán a 2021-es hatalomátvételük után sem akarnak változtatni.

Miután tavaly az amerikai és NATO-erők 20 év után elhagyták az országot, a tálibok ugyan ígéretet tettek arra, hogy figyelembe veszik a kisebbségek, valamint a nők jogait, a valóságban azonban nem változtattak korábbi elnyomó politikájukon. A mérsékeltebb irányvonal helyett a gyakorlatban korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint már több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑