Cadmus fordítás Cadmus

Tunézia és Líbia közösen fogja rendezni a határövezetben rekedt migránsok ügyét

2023. 08. 10.

Tunézia és Líbia megállapodott, hogy közösen fogják rendezni a határövezetben rekedt több száz illegális bevándorló ügyét – közölte csütörtökön a tuniszi belügyminisztérium szóvivője.

A két ország belügyminisztere megegyezett, hogy Tunézia és Líbia felosztja egymás között a határtérségben lévő migránsok csoportjait.

Emberjogi szervezetek jelentései szerint az utóbbi napokban még mintegy 300 illegális bevándorló tartózkodott a térségben. A szubszaharai országokból érkező bevándorlókat szemtanúk és ENSZ-szervezetek beszámolói szerint a tunéziai hatóságok szállították ki a sivatagi területre.

A tunéziai belügyi szóvivő szerint Tunisz “76 férfit, 42 nőt és 8 gyereket” vállal magára, akiket Medenín, illetve Tatávín városok befogadóközpontjaiba szállítanak. A fennmaradó 150-200 embert Líbia veszi át.

A megállapodás eredményeként nem maradnak migránsok a határtérségben – közölte a líbiai belügyminisztérium. Hozzátette, hogy közös járőröket is szerveznek a határ biztosítása céljából.

Tunézia és Líbia az Európába irányuló migráció legfontosabb tranzitországai Észak-Afrikában. A migrációtól leginkább érintett európai országok nyomást gyakorolnak Tunéziára a migránsok megállítása érdekében.

Kaisz Szaíd tunéziai elnök nemrég “illegális bevándorlók hordáiról beszélt”, erőszakkal, bűncselekményekkel és elfogadhatatlan viselkedéssel vádolta meg őket, és keményebb fellépést ígért ellenük.

Az utóbbi hónapokban legalább két ember életét követelő erőszakos összetűzések is voltak a helyi lakosok és migránsok között.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑