Cadmus fordítás Cadmus

Újabb bűncselekménnyel vádolták meg Aung Szan Szú Kjít

2021. 06. 10.

Újabb, korrupcióval kapcsolatos bűncselekménnyel vádolták meg Mianmarban az ország február elején őrizetbe vett addigi vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és kormányának két korábbi tisztségviselőjét – adta hírül csütörtökön az állami kézen lévő Global New Light of Myanmar című újság.

A bejelentés szerint az ügy a Nobel-békedíjas politikus vezette alapítvány egyik, a gyanú szerint helytelenül kezelt földtulajdonával kapcsolatos, valamint azon korábbi vádakkal, melyek szerint Aung Szan Szú Kjí aranyat és pénzt fogadott el.

Ha bűnösnek találják, a 75 éves politikusra akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Aung Szan Szú Kjít korábban már perbe fogták a közrend megzavarásának és a távközlési törvény megsértésének a gyanújával is.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos vezetőjét, köztük Aung Szan Szú Kjít, az ország akkori de facto vezetőjét. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 857 embert öltek meg, és több mint 5800-at vettek önkényesen őrizetbe.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑