Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Újabb katonai sikereket aratott a líbiai iszlamista kormány

2020. 05. 24.

Újabb sikereket értek el a nemzetközileg elismert líbiai iszlamista kormány csapatai Tripoli mellett a Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) egységeivel szemben – közölte a kormányerők szóvivője szombaton.

Mohammed Gnunu szombati Twitter-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy az egyesült kormánycsapatok a fővárostól délre két katonai táborból űzték el az ellenséget.

A Fájez Al-Szarrádzs miniszterelnök kormányához hű „hősies erők üldözik (Halífa) Haftar terrormilíciájának maradványait, és tovább nyomulnak előre” – írta Gnunu.

Az LNA egyelőre nem kommentálta a bejelentést. Az észak-afrikai ország kiterjedt keleti és déli területeit uraló Haftar bő egy éve adott parancsot a Tripoli elleni offenzívára. Csapatainak azonban az elmúlt hetekben ellencsapásokat, érzékeny veszteségeket kellett elszenvedniük.

Az iszlamista kormányerők néhány nappal ezelőtt elfoglalták a tunéziai határ közelében fekvő, stratégiai fontosságú av-Vaitíja légi támaszpontot is.

A líbiai iszlamista kormányt Törökország katonailag támogatja. Ezzel szemben Haftar Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi.

A kormánycsapatok hét eleji harci sikereiről az LNA szóvivője, Ahmed al-Miszmari lekicsinylőn annyit mondott: csupán csapatátcsoportosítást hajtottak végre, zsúfolt lakott területekről vonultak ki. Az av-Vaitíja légi támaszpont elvesztését pedig úgy magyarázta, hogy azt stratégiai okokból már régen el akarták hagyni, a hátrahagyott fegyverek és hadfelszerelés pedig szerinte „elavult technika”.

A líbiai konfliktus szóba került Recep Tayyip Erdogan török és Donald Trump amerikai elnök szombati telefonbeszélgetésén is, amelynek központi témái a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem, a kétoldalú kapcsolatok és a közel-keleti térség fejleményei voltak.

Az eszmecsere keretében a két vezető megvitatta a líbiai és szíriai konfliktus fejleményeit is, és egyetértettek abban, hogy folytatják a „szoros politikai és katonai együttműködést” a régió stabilitása érdekében – olvasható a török elnöki hivatal közleményében.

Hirado.hu, MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑