Cadmus

Újabb korlátozásokat vezettek be Iránban a járvány miatt

Azok az irániak, akik nem viselnek maszkot, nem részesülhetnek az állami szolgáltatásokban, és azokat a munkahelyeket, amelyek nem tartják be az egészségügyi előírásokat, egy hétre bezárják – közölte szombaton Haszan Róháni iráni elnök a koronavírus-járvány elleni új intézkedéseket ismertetve.

Iránban szombatra 237 878-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, további 148 halálesettel pedig 11 408-ra nőtt a Covid-19-betegség halálos áldozatainak a száma – közölte Szima Szadat Lari, az egészségügyi minisztérium szóvivője az állami televízióban.

A szájmaszk viselése vasárnaptól kötelező a nyilvános helyeken – közölte Róháni a televízióban, miután szigorúbb intézkedéseket vezettek be öt tartomány városaiban, ahol ismét gyorsul a járvány az április közepén elrendelt korlátozások enyhítése után.

“A kormány alkalmazottainak nem szabad kiszolgálniuk azokat, akik nem viselnek maszkot, a (munkahelyükön) maszk nélkül megjelent dolgozókat pedig haza kell küldeni és távolmaradónak tekinteni” – mondta az elnök.
A kormány honlapján is láthatók maszkos fotók Róhániról, aki egyébként ritkán takarja el az arcát.

A fertőzötteknek “vallási kötelezettségük” másokat erre figyelmeztetni – jelentette ki Róháni, hozzátéve, hogy “a fertőzöttség titokban tartása mások jogainak megsértése”.

Az állami média jelentette szombaton, hogy az Eszteglal és a Fúlad Huzesztan labdarúgó klubok 19 iráni játékosa is fertőzött lett.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Iránban minden 13. percben meghal valaki Covid-19-betegségben, és minden 33. másodpercben valakit megfertőz a SARS-CoV-2 nevű vírus.

Az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint Maszúd Mardani, koronavírus-járvány elleni harcot irányító operatív törzs egyik tagja kijelentette: a véletlenszerűen elvégzett szerológiai tesztek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy mára mintegy 18 millió iráni – a lakosság 20 százaléka – fertőződhetett meg koronavírussal.

Az operatív törzs másik tagja, Nahíd Hodakarami szerint ötezer ember halt meg eddig a vírus miatt csak a fővárosban, Teheránban.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑