Üzbegisztánban meghosszabbítják a vesztegzárat

Üzbegisztánban július 10-től augusztus elsejéig meghosszabbítják a korábban elrendelt vesztegzár hatályát, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését – közölte szerdán a közép-ázsiai ország kormánya.

A tájékoztatás szerint korlátozzák a járművek forgalmát, bezárják az élelmiszert nem árusító bevásárlóközpontokat és piacokat, továbbá a kávézókat, éttermeket és szórakozóhelyeket.

Az egykori szovjet tagköztársaság egészségügyi szolgálatai egy nap alatt 379 esetet regisztráltak, ami a legnagyobb mértékű növekedés 24 óra alatt azóta, hogy a járvány kitört. Eddig 10 838 koronavírusos esetet mutattak ki.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 183-mal nőtt a felgyógyult emberek száma, ami összességében elérte a 6811-et, az összes fertőzött mintegy 65 százalékát. Kedden szív- és érrendszeri, valamint tüdőbetegségben szenvedő négy olyan beteg halt meg, akinél kimutatták a koronavírus jelenlétét. Ez a legnagyobb számú haláleset egy nap alatt eddig. A köztársaságban eddig 41-en haltak meg a kórban.

Továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma azok körében, akik korábban nem hagyták el az országot. A legtöbb esetet a fővárosban, Taskentben és környékén, valamint az északnyugati Karakalpaksztán autonóm köztársaságban jegyezték.

Aliser Sadmanova egészségügyi miniszter elmondta, hogy a fertőzöttek száma azért is növekszik, mert ebben az időszakban sok az esküvő és a családi összejövetel, amikor az emberek figyelmen kívül hagyják az egészségügyi előírásokat.

Az ország kórházaiban 3986 beteget kezelnek koronavírussal, akik közül 24 állapota súlyos, további 13-é válságos.
Habibulla Okilov professzor, az orvostovábbképző intézet rektora egy helyi tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a köztársaság felkészült a járványhelyzet további súlyosbodására.

Minden régióban megfelelő mértékben létesítettek a megfelelő felszereltséggel ellátott tartalék kórházi helyeket, beszerezték a gyógyszereket és a vegyszereket a laboratóriumi vizsgálatokhoz, és a szükséges számban készítettek fel a feladatra egészségügyi dolgozókat.
Üzbegisztánban március 15-én mutatták ki az első koronavírusos esetet. Még aznap elrendelték el a vesztegzárat, amely augusztus elsejéig lesz érvényben.

A kór miatt megalakított bizottság július 5-én meghozott döntésének értelmében a tünetmentes betegeket, valamint az enyhébb tüneteket mutató embereket nem kórházban, hanem otthonukban fogják kezelni.

A szomszédos Kazahsztán július 5. óta szintén felújította a korlátozásokat a fertőzések ugrásszerű növekedése miatt. Mindazonáltal a mostani szigorítások mindkét országban enyhébbek, mint a március (a járvány kezdete) és május között érvényben lévők, amikor az összes tartományt teljesen lezárták, és minden, nem létfontosságú üzletet bezártak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑