Cadmus fordítás Cadmus

Választási csalás miatt is vádat emeltek Aung Szan Szú Kji ellen

2022. 02. 01.

Választási csalás miatt is vádat emelt a bíróság hétfőn Mianmarban Aung Szan Szú Kji puccsal eltávolított korábbi kormányfő és Vin Mjint egykori államfő ellen.

A vád szerint az ország korábbi vezetői nyomást gyakoroltak a választási bizottságra, s pártjuk így ért el elsöprő győzelmet a 2020-as választáson.  Az eljárást ismerők szerint fél éven belül várható ítélet az ügyben.

Az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia hétfőn további büntetőintézkedéseket rendelt el Min Aung Hlaing tábornok, juntavezető, illetve a mianmari katonai hatalom más tisztségviselőivel szemben. Szankciós listára kerültek egyebek között olyan igazságszolgáltatási tisztségviselők is, akik aktív szerepet játszanak az Aung Szan Szú Kji, illetve pártja tagjai ellen zajló perekben.

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciós lajstroma egyebek között Thida Ooval, a junta főügyészével bővült, akinek hivatalát teszik felelőssé az Aung Szan Szú Kji ellen megfogalmazott, politikai indíttatású vádak kidolgozásáért. A névsoron szerepel Mianmar legfelsőbb bíróságának főbírája, valamint a korrupció ellenes bizottság vezetője is.

Washington mindemellett büntetőintézkedéseit kiterjesztette a junta külföldi fegyverbeszerzésekben illetékes igazgatóságára, egy állítólagos fegyverkereskedőre és két fiára, valamint a katonai vezetést pénzzel támogató KT Services & Logistics vállalatra, illetve annak vezérigazgatójára, Mjo Kjav Thaungra is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a három ország összehangolt lépése bizonyítja a mianmari nép iránti nemzetközi szolidaritást és “elősegíti az elszámoltatást a puccsért és a rezsim által elkövetett erőszakért”, amelynek során a hadsereg csaknem 1500 embert gyilkolt meg és mintegy tízezret vett őrizetbe hatalmának bebetonozása végett.

Kedden lesz az első évfordulója annak, hogy a mianmari hadsereg 2021. február 1-jén, néhány órával az új törvényhozás megalakulása előtt erőszakkal távolította el a hatalomból a választáson elsöprő győzelmet arató Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) vezetőjét, Aung Szan Szú Kji államtanácsost, az ország de facto miniszterelnökét. Letartóztatták Vin Mjint elnököt is, valamint az NLD több más politikusát. Aung Szan Szú Kji azóta is házi őrizetben van.

A hadsereg már akkor arra hivatkozott, hogy a kormány nem vette figyelembe az előző évi választásokkal kapcsolatos panaszait. Nemzetközi megfigyelők szerint a voksolás jórészt szabad és tiszta volt.

A 76 éves, Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus az előző katonai diktatúra idején már csaknem 15 évig volt házi őrizetben. A 2021-es puccsot követően több bűncselekménnyel is megvádolták, összesen 160 év börtönre is ítélhetik.
Eddig két ügyben született ítélet; “uszítás” és a járványügyi előírások megsértése miatt, majd hordozható rádióadóvevők “csempészése” miatt négy-négy év börtönt szabtak ki rá. Első büntetését a junta vezetője két évre mérsékelte.

Aung Szan Szú Kji a modern Mianmar atyjának tekintett Aung Szan tábornok lánya. 1991-ben ítélték oda neki a Nobel-békedíjat az akkori katonai diktatúra elleni, a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑