2019. 01. 11.

Váratlanul Irakba érkezett Pompeo

A 8 napos közel-keleti körút eredeti megállói között nem volt Irak, Pompeo váratlanul érkezett Irakba, és Muhammed Halbusi iraki parlament elnöke fogadta a Bagdadi Nemzetközi Repülőtéren.

Pompeo első esetben Barham Szaleh köztársasági elnökkel, és Adil Abdulmehdi kormányfővel találkozott.

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közölték, hogy Barham Szaleh és Pompeo a Selam Palotában tárgyalt négyszemközt, zárt ajtók mögött, a tárgyaláson a régióban bekövetkező politikai és biztonsági fejleményekről esett szó.

Barham Szaleh a tárgyaláson hangoztatta, hogy a béke és biztonság megteremtése, a feszültség csökkentése, és az instabilitás kezelése érdekében jelentős fontossággal bír a felek közötti építő jellegű párbeszéd, és jelezte, hogy a radikalizmus és terrorizmus leküzdéséhez pedig meg kell erősíteni a regionális és a nemzetközi együttműködést egyaránt.

Barham Szaleh köztársasági elnök kijelentette, hogy Irak szuverenitását tiszteletben tartva, a szövetséges és baráti országokkal akar kiegyensúlyozott kapcsolatokat kialakítani.

Pompeo pedig közölte, hogy Irak kiemelten fontos politikai, gazdasági és stratégiai partnere az Egyesült Államoknak, azért országa kész minden támogatást megadni Iraknak az újjáépítéshez, különösen az Iszlám Államtól megtisztított területek újjáépítéséhez.

Pompeo amerikai külügyminiszter miután tárgyalt Barham Szaleh köztársasági elnökkel, Abdulmehdi iraki kormányfővel találkozott.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint, Pompeo kijelentette, hogy az Egyesült Államok fontosságot tulajdonít Irak területi egysége megtartásának és szuverenitásának, ráadásul támogatást is ígért az új kormánynak a stabilitás, a biztonság és a fejlődés biztosításával kapcsolatban.
Abdulmehdi és Pompeo véleménycserét tartott a Szíria területén az Iszlám Állam ellen tartó küzdelemről, és Pompeo kijelentette, hogy tovább tart az együttműködés annak érdekében, hogy az Iszlám Államot kiűzzék a térségből.

Donald Trump amerikai elnök december 26.-án látogatást tett az anbari Aynul Arab katonai támaszpontnál, ahol állomásoznak amerikai katonák, nem találkozott iraki tisztviselőkkel, mielőtt elhagyta az országot, arra nagyon reagáltak, annak következtében Pompeo látogatást tett Irakban.

TRT

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑