Washington szerint orosz zsoldosok aknázzák alá Tripoli környékét

A Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosai számos aknát helyeztek ki a líbiai főváros, Tripoli környékén – állította az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM) szerdán.

Az AFRICOM szerint “ellenőrzött felvételek bizonyítják”, hogy a zsoldoscsapat “álcázott pokolgépeket és aknamezőket” telepített Tripoli külvárosai körül egészen a keletre található Szirt kikötővárosáig. Hangsúlyozta: ez újabb megsértése az ENSZ líbiai fegyverembargójának, ami ártatlan civilek életét fenyegeti.

“Az orosz állam által támogatott Wagner Group semmibe veszi a líbiaiak biztonságát” – jelentette ki Bradford Gering vezérőrnagy az AFRICOM-tól. Mint mondta, a zsoldosok felelőtlen taktikái elnyújtják a konfliktust és a civillakosság szükségtelen szenvedését okozzák. “Oroszországnak megvan a hatalma, hogy leállítsa őket, de az akarata hiányzik ehhez” – hangoztatta.

Az Egyesült Államok ismételten azzal vádolta Moszkvát, hogy a zsoldoscsapatok közreműködésével avatkozik be az észak-afrikai országban dúló konfliktusba. Az AFRICOM májusban olyan értesülést osztott meg, miszerint orosz harci repülőgépek érkeztek a Tripoliban székelő nemzeti egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr támogatására. ENSZ-szakértők május elején erősítették meg a Wagner Group tevékenységét Líbiában.

Moszkva tagadja, hogy bármi köze volna a zsoldosokhoz, ugyanakkor egyes értesülések szerint a biztonsági cég közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,




Back to Top ↑