Cadmus fordítás Cadmus

Zaharova: Oroszország kemény intézkedéseket hoz, ha az EU nem oldja fel Kalinyingrád blokádját

2022. 07. 09.

Oroszország kemény intézkedéseket fog hozni Litvániával és az Európai Unióval szemben, ha a közeljövőben nem találnak megoldást a kalinyingrádi tranzit kérdésére – közölte Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő.

“Folytatjuk a párbeszédet az Európai Bizottsággal és Litvániával. Biztosítottak bennünket arról, hogy a kérdést a lehető leghamarabb meg kell oldani” – mondta.

A diplomata szerint Moszkva azt várja, hogy Brüsszel és Vilnius meghozza az egyetlen helyes döntést, amely biztosítja az akadálytalan tranzitot a kalinyingrádi régióba.

“NEM FOGUNK A VÉGTELENSÉGIG VÁRNI <…> OROSZORSZÁG KEMÉNY INTÉZKEDÉSEKET FOG HOZNI LITVÁNIA ÉS AZ EU ELLEN, AMELYEK ELŐKÉSZÍTÉSE MÁR BEFEJEZŐDÖTT. A PROBLÉMA MEGOLDÁSA TÚL SOKÁIG TARTOTT” – HANGSÚLYOZTA ZAKHAROVA.

Hozzátette, hogy az orosz gazdasági partnerek már most is veszteségeket szenvednek a Litvánia által egyoldalúan bevezetett illegális korlátozó intézkedések miatt.

Korábban Johannes Barck, az EB szóvivője azt mondta, hogy a bizottság még nem készített ajánlásokat Vilnius számára az orosz áruk Kalinyingrádba történő tranzitjának kérdésében, de kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

Június 18-án Litvánia leállította az EU által szankcionált áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és más termékek – tranzitját a kalinyingrádi régióba, ami az összes szállítmány mintegy ötven százalékát teszi ki.

Az orosz külügyminisztérium agresszívnak és a barátságtalan vörös vonalakon túllépőnek minősítette az ilyen lépéseket. Hangsúlyozta, hogy Moszkva fenntartja magának a jogot, hogy megvédje nemzeti érdekeit, ha a korlátozásokat nem oldják fel.

A litván hatóságok a maguk részéről azt állították, hogy csak az uniós szankciókat hajtják végre. Ugyanakkor az ország elnöke, Gitanas Nauseda kijelentette, hogy a köztársaság nem fog engedményeket tenni Oroszországnak ebben a kérdésben.

Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója szerint a probléma diplomáciai megoldása várható. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a maga részéről azt mondta, hogy a Kreml dolgozik az ügyön.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑