Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2023. 10. 31.

Bolívia megszakítja diplomáciai kapcsolatait Izraellel

2023. 10. 31.

A bolíviai kormány megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel – jelentette be kedden sajtótájékoztatón Freddy Mamani külügyminiszter-helyettes, azzal vádolva meg Izraelt, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követ el a palesztin lakosságú Gázai övezet elleni támadások során.

Bolívia 2009-ben egyszer már megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel a Gázai övezet elleni támadások miatt. A viszonyt csak 2020-ban rendezte Jeanine Ánez akkori elnök kormányzata.

Luis Arce bolíviai államfő helyi idő szerint hétfőn fogadta Mahmúd el-Alvani Bolíviába akkreditált palesztin nagykövetet, és sajnálatát fejezte ki a Gázai övezetben elkövetett “bűncselekmények” miatt.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint nyolcezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

“Kifejeztem a szolidaritásomat, illetve a bolíviai népét. Nem maradhatunk némák, és nem engedhetjük meg a palesztin nép szenvedését, elsősorban a gyermekekét, akiknek jogukban áll békében élni” – írta internetes oldalán a bolíviai elnök.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑