Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2024. 01. 25.

Brit hadsereg főnöke: fel kell készülni az általános hadkötelezettségre

2024. 01. 25.

A brit hadsereg főnöke azt mondja az embereknek, hogy készüljenek fel az általános hadkötelezettségre – „Királyért és Nemzetért”. “A mi jön, az megdöbben minket – meg kell nyernünk a szárazföldi háborúkat”.

Nagy aggodalomra ad okot Nagy-Britanniában a brit hadsereg főnöke, Sir Patrick Sanders “villámcsavarja”, aki arra kérte az embereket, hogy készüljenek fel az általános hadkötelezettségre az Oroszország elleni háborúban.

Sir Patrick Sanders a “polgári hadseregről” beszélt , miközben bevezette a “háború előtti generáció” kifejezést , hangsúlyozva, hogy “előkészítő lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy társadalmaink háborús alapokra helyezkedjenek”!

Beszéde óriási sokkot okozott az Egyesült Királyságban. Szinte az összes brit média foglalkozik ezekkel a kijelentésekkel.

Az emberek az általános hadkötelezettségre készüljenek”

Röviddel Sir Patrick Sanders beszéde előtt a Daily Telegraph arról számolt be, hogy “a brit hadsereg főnöke a mai napon Twickenhamban tartandó Nemzetközi Páncéljármű Konferencián a hétköznapi britekhez fog fordulni”.

A brit fegyveres erők vezetője ezt követően szerdán (7/24) felszólította a brit hatóságokat, hogy „mozgósítsák a nemzetet” az Oroszország elleni háborúra való felkészülésre.

Sir Patrick Sanders brit hadseregfőnök figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia lakosságának fel kell készülnie arra, hogy a fegyveres erőkben szolgáljon egy teljes körű háború esetén Oroszországgal .

Noha nem szorgalmazta az általános hadkötelezettséget, Sanders hangsúlyozta, hogy a brit közvéleményben „pszichológiailag készen” kell állnia az Oroszországgal folytatott katonai konfliktusra.

A brit hadsereg főnöke hangsúlyozta, hogy a briteket fel lehet hívni arra, hogy harcoljanak a királyért és a hazáért, ha háborúba kerülne Oroszországgal.

És ez azért van így, mert a hadsereg “túl kicsi” ahhoz, hogy egyedül kezelje az Európa feletti eszkalációt.

Sir Patrick Sanders tábornok, a vezérkari főnök hangsúlyozta, hogy a minisztereknek “mozgósítaniuk kell a nemzetet” egy szélesebb körű, Oroszország elleni konfliktus esetén.

Arra is figyelmeztetett, hogy a hadsereg létszámának növelése a konfliktus előkészítése során “országos vállalkozás” lenne.

Sir Patrick tábornok – aki nyíltan kritizálta a katonaság létszámhiányát – úgy véli, hogy a közvélemény gondolkodásmódjában „változtatni” kell, hogy hajlandók legyenek megvédeni az Egyesült Királyságot a külföldi ellenfelekkel szemben.

Ez a hír azért érkezett, mert a NATO tisztviselői már figyelmeztették a szövetséges nemzeteket, hogy legyenek készek minden szükséges lépést megtenni Oroszország ellen.

” Az egyszerű állampolgárokat képezni és fel kell szerelni – ez a nemzet javát szolgálja”
Az egyszerű állampolgárokat “ki kell képezni és fel kell szerelni”, hogy a hadseregben harcoljanak Oroszországgal vívott háború esetén – mondta a brit hadsereg főnöke.

Az elsőként a Daily Telegraph által közölt megjegyzések figyelmeztetésnek tekintik, hogy a brit férfiaknak és nőknek készen kell állniuk arra, hogy behívják őket a fegyveres erőkhöz, ha a NATO háborúba kezd Vlagyimir Putyinnal.
A megjegyzések azután érkeztek, hogy Grant Shapps védelmi miniszter múlt heti beszédében kijelentette, hogy “egy háború utáni világból a háború előtti világba lépünk”, és hogy az Egyesült Királyságnak biztosítania kell, hogy ” az egész védelmi ökoszisztéma készen áll” a haza védelmére.

A nyugat-londoni nemzetközi páncélozott járművek konferencián Sir Patrick azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak sürgősen 120 000 főre kell növelnie hadseregének létszámát – a mai körülbelül 74 000-ről.

De azt mondta, “ez nem elég” , és ezt követnie kell egy “polgári hadsereg” kiképzésének és felszerelésének .
Kiemelte, hogy ez Európa-szerte történik, és azt mondta a hallgatóságnak:

„Kelet- és észak-európai barátaink, akik élesebben érzik az orosz fenyegetés közelségét, már most is bölcsen cselekszenek, megalapozva a nemzeti mozgósítást.

Ahogy a NATO katonai bizottságának elnöke éppen a múlt héten figyelmeztetett, és ahogy a svéd kormány is tette, most már nemcsak kívánatos, hanem szükséges is, hogy előkészítő intézkedéseket tegyünk annak érdekében, hogy társadalmaink készen álljanak a háborúra, amikor arra szükség van.”

Sir Patrick hozzátette:

„Nem leszünk immunisak, és a háború előtti generációnak ugyanúgy fel kell készülnünk – ez pedig egy egész nemzet vállalkozása. Ukrajna brutálisan megmutatja, hogy a reguláris hadseregek háborúkat indítanak, a polgári hadseregek pedig megnyerik őket.”
“Szárazföldi háborúkat kell nyernünk”

Sir Patrick mai beszédében kijelentette, hogy Nagy-Britannia nem támaszkodhat haditengerészetére és légi erejére – ezzel érvelve :
“Képesnek kell lennünk megbízhatóan harcolni és háborút nyerni a szárazföldön.”
Konkrétan azt mondta:

„Olyan katonaságra van szükségünk, amely gyorsan bevethető az első szakasz aktiválására, a második fokozat ellátására, valamint az utána következő polgári hadsereg kiképzésére és felszerelésére.

„A következő három évben hitelesnek kell lennie egy 120 000 fős brit hadseregről beszélni, amely átcsoportosodik a tartalékunkba és a stratégiai tartalékunkba. De ez nem elég.”

“Ami a láthatáron lesz, meg fog minket döbbenteni “

Tobias Ellwood, egykori védelmi miniszter, aki Sir Patrick mellett szolgált, azt mondta, ” a katonai vezetőt figyelmesen meg kell hallgatni”.
„Ami a láthatáron van, annak sokkolnia kell minket. Ez aggaszt bennünket, és nem vagyunk felkészülve” – mondta a Sky Newsnak.

A bournemouth-i keleti parlamenti képviselő elmondta, hogy a hidegháború utáni több évtizedes béke után egyre inkább az az érzés, hogy a tekintélyelvű államok “kihasználhatják vakmerőségünket, esetleg vonakodásunkat, hogy ténylegesen eloltsák a tüzet” – utalva Oroszország Ukrajna elleni támadására.

“Tehát Patrick Sanders azt mondja, készüljetek fel arra, ami a láthatáron van – most 1939-es hangulata van a világnak” – mondta.
„Ezek az autoriter államok újra felfegyverkeznek. A Nyugat elkerüli a vele való szembenézés kockázatát, és globális intézményeink, mint például az Egyesült Nemzetek Szervezete, nem tudják felelősségre vonni ezeket a tévelygő nemzeteket” – tette hozzá .
Elmondta, hogy a hadsereg, valamint a haditengerészet körülbelül feleakkora, mint kellene, míg a RAF nem rendelkezik a szükséges felszereléssel.

A hadsereg “zsugorodó méretére” figyelmeztetést adott ki a hadsereg egykori főnöke, Lord Dannatt tábornok is, aki a The Timesnak elmondta, hogy a csapatok száma a 2006-os 102 ezerről mára 74 ezerre csökkent, és még mindig “gyorsan csökken”.
Párhuzamot vont az 1930-as évekkel, amikor az Egyesült Királyság fegyveres erőinek “szomorú” állapota nem tudta elriasztani Adolf Hitlert, mondván, fennáll a “komoly veszélye annak, hogy a történelem megismétli önmagát”.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑