Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 07.

De Mistura: Assad sorsát a szírek döntik el, nem a külföldiek

2016. 03. 07.

Az ENSZ megbízott Szíriában, Staffan de Mistura azt mondta, hogy a szíriai elnöknek, dr. Bashar Al-Assadnak a sorsáról a szíriai nép dönt, nem pedig külföldiek. – közölte a BBC arab nyelvű oldala.

A France 24 nevű televíziós csatornának adott interjújában így szólt: „komolyan nem vagyunk képesek békén hagyni a szíreket, hogy maguk döntsék ezt el? Miért mondjuk előre, azt, amit csak feltételezünk, hogy a szírek mondanának, amíg megkapják a szabadságot és a lehetőséget arra, hogy ezt ők eldöntsék?”

De Mistura kifejezte optimizmusát a múlthéten elkezdődött tűzszünettel kapcsolatban, Szíriában. Úgy tűnik, megszűnik az ellenségeskedés Szíriában, annak ellenére, hogy a felek vádolják egymást a tűzszünet megsértésével. A tüntetők kihasználták a tűzszünetet arra, hogy Homsz, Aleppó, Damaszkusz és Daraa egyes városrészeiben kimenjenek tüntetni.

A BBC arról írt, hogy Oroszország, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország vezetői telefonhívásokkal megvalósuló tárgyalásokon azt mondták, hogy folytatni kell a békefolyamatot, hogy kihasználják, amit sikerült elérni a tűzszünettel. A tervek szerint a béketárgyalásokat március 9.-én folytatják.

A Kreml bejelentése szerint, a 4 ország vezetősége kifejezte szándékát, hogy fokozzák az együttműködésüket a súlyosbodó humanitárius válsággal szemben.

De Mistura azt mondta, hogy 115 ezer ember kapott támogatást a fegyverszünet időszakában, de hangsúlyozta, hogy ez nem elég.

Eközben Oroszország azzal vádolta Törökországot, hogy olyan kurd egységeket lőtt, akik Törökországban a Dzsabhat An-Nuszra terrorista szervezettel harcolnak, az orosz média szerint.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint, a hadiállapot megszüntetéséről szóló megállapodást az elmúlt két napban, Szíriában 41 alkalommal sértették meg.

A minisztérium állítása szerint, a tűzszünetről a Dzsaish Al-Islam („Az Iszlám hadserege”) nevű terrorista szervezettel is megállapodás született. Ennek ellenére a Dzsaish Al-Islam olyan nyilatkozatot adott ki, hogy a háború nem állt meg, és hogy a tűzszünet hosszú távon nem lehetséges.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑