Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2021. 07. 28.

Dél-Afrika aggódik amiatt, hogy Izrael megfigyelői tagságot kapott az Afrikai Unióban

2021. 07. 28.

A dél-afrikai külügyminiszter szerdán közleményben ítélte el az Afrikai Unió (AU) bizottságának múlt heti “egyoldalú” döntését, amely megfigyelői tagságot biztosított Izrael részére a pánafrikai szervezetben.

Közleményében Naledi Pandor, a dél-afrikai diplomácia vezetője leszögezte: az Afrikai Unió bizottsága ezt a döntést “egyoldalúan” hozta meg, anélkül, hogy konzultált volna a tagországokkal, “megmagyarázhatatlannak” és “érthetetlennek” nevezve a testület határozatát.

Pretoria, amely 2020-ban töltötte be az AU rotációs elnöki posztját, nyilatkozatban jelentette ki, hogy “aggodalommal tölti el az AU bizottságának igazságtalan és indokolatlan döntése, amellyel Izraelnek megfigyelői státuszt biztosít az Afrikai Unióban”.

Az AU múlt héten adta meg Izrael részére a megfigyelői státuszt, amelyet Tel-Aviv már évek óta kérelmezett.

Palesztina már régebb óta megfigyelő tagsággal rendelkezik az Afrikai Unióban, ahol jelentős támogatókkal rendelkezik.

“A döntés, amely megfigyelői státuszt biztosít Izraelnek, azért is megdöbbentő, mert idén az elnyomott palesztin népet pusztító bombázásokkal és a palesztin területeken folytatott illegális gyarmatosítással is üldözték” – tette hozzá a dél-afrikai külügyminiszter asszony.

Dél-Afrika egy évvel az apartheid felszámolását követően, már 1995-ben hivatalos diplomáciai kapcsolatokat létesített a Palesztin Hatósággal, ezzel is támogatva a palesztinok ügyét. Ugyanakkor 2019-ben tel-aviv-i nagykövetségét visszaminősítette egyszerű képviseleti irodává.

Pretoria felkérte Mussza Faki Mahamatot, az Afrikai Unió bizottságának elnökét, hogy magyarázza meg a fenti döntést, és reményének adott hangot, hogy a kérdést az állam- és kormányfők is megvitathatják majd.

“Dél-Afrikának szilárd meggyőződése, hogy mindaddig, amíg Izrael nem hajlandó előfeltételek nélkül tárgyalni egy (palesztin-izraeli) béketervről, addig nem szabadna megfigyelői státusszal rendelkeznie” az Afrikai Unióban – tette hozzá a dél-afrikai külügyminiszter asszony.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑