Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2018. 02. 23.

Dél-Afrika meg kívánja szakítani diplomáciai kapcsolatait Izraellel

2018. 02. 23.

Dél-Afrika a palesztinok hűséges szövetségese volt, és rendszeresen felemelte hangját az izraeli kormány által elkövetett atrocitások ellen.

A dél-afrikai kormány meg akarja szakítani a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, így kifejezve tiltakozását a palesztin nép elleni bánásmód ellen, jelentette be Pandor Naledi tudományos és technológiai miniszter.

 Pandor, a SONA – Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök által megtartott -10 órás ülésén tájékoztatta a parlamenti képviselőket a kormány állásfoglalásáról.

 “A többségi párt egyetértett abban, hogy a kormánynak meg kell szüntetnie Izraellel a diplomáciai kapcsolatokat, mivel Izrael részéről nem látható valódi kezdeményezés a tartós béke biztosítására és egy életképes kétoldalú megoldásra, amely teljes szabadságot és demokráciát jelentene a palesztin nép számára” – mondta.

 Az észrevételekkel az ellenzéki vezető, Kenneth Meshoe válaszára reagáltak, aki azzal érvelt, hogy rendkívül csalódott, mivel a dél-afrikai nemzeti és tartományi hatóságok elutasították az izraeli vállalatok segítségét az ország jelenlegi vízválságának megoldására.

 A javaslatot a parlamenti képviselők ennek ellenére üdvözölték, és Pandor, aki alelnöki kinevezésére vár Ramaphosa új kabinetében, hatalmas tapsvihar közepette hagyta el a pulpitust.

 A kormány döntését a dél-afrikai parlament hivatalos Twitter oldalán is megerősítették.

 A múlt hónapban az ENSZ dél-afrikai képviselője az Emberi Jogi Tanácsnak elmondta, hogy Izrael az “az egyetlen olyan ország a világon, amely apartheid államnak tekinthető”, és mindössze néhány nappal az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) után, felkérte a minisztereket, hogy erősítsék meg az ország vízumkorlátozásait Izraellel.

 Tavaly a kormány úgy döntött, hogy Dél-Afrika, nagykövetség helyett Izraelben mindösszesen egy összekötő irodát működtet majd, egyben figyelmeztette Tel-Avivot, hogy feketelistára kívánja helyezni a bojkott-, elidegenítés és szankcionálás (BDS) mozgalom támogatóit, akik között az ANC prominens személyiségei is szerepelnek.

 A Dél-Afrikában zajló BDS kampány jelentős támogatást kapott a nemzet nyilvánosságától, olyan egyetemekkel és egyházakkal együtt, amelyek támogatják az izraeli kapcsolt szervezetek kulturális és gazdasági bojkottját.

Orientalista.hu – Vivkamar, Middleeasteye

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑